...bardzo smaczne i proste do zrobienia. Przepisów jest mnóstwo i wszystkie podobne tylko minimalnie różniły się od siebie. Ja zrobiłam z przepisu onlyou z "GP" polecam są przepyszne. Z podanych składników wychodzi ok 10 cebularzy
2 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
4 cebule
1/3 kostki masła
mak
sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wlewamy lekko podgrzane mleko i wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajo, olej, łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki; układamy ba blasze wyłożonej papierem i zostawiamy jeszcze kilka chwil ok 15 min w cieple do wyrośnięcia. Następnie kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku 160-170°C do zrumienienia ok. 20-30 min...
Kuszą mnie od dawna a nie robiłam jeszcze, może na długi weekend zrobię :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale planuję od dawna. Chyba nie mam wyjścia, muszę skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńO jakie udane , jakie apetyczne
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę! Pyszności!
OdpowiedzUsuńmoje regionalne - lubelskie ;) mmm lubię bardzo
OdpowiedzUsuńMusze zrobić takie bułki, bo mi narobiłaś nimi smaka :-)
OdpowiedzUsuńwiesz co, różne już widziałam ale te Twoje... aż chce się posmakować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku i moja rodzinka je pokochała! Wspaniałe Ci wyszły! :-)
OdpowiedzUsuńSuper, idealne na majówkę do koszyczka :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Też je lubię :-) Wyszły Ci doskonałe :-)
OdpowiedzUsuńDziś przepis pójdzie w ruch:) Zrobię:)
OdpowiedzUsuńLubię cebulę i cebularze - Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, z mojej ukochanej Lubelszczyzny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebularze .Skorzystam z przepisu .
OdpowiedzUsuńzobaczyłam ten przepis wczoraj i zrobiłam je. są pyyyszne!! wspaniałe. ja dodałam potartego sera i mniaaaam..!
OdpowiedzUsuńTeż robiłam:)I fakt są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Takie domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń