...bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy, ale i waniliowy może być. Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez
200 g masła o pokojowej temperaturze
150 g cukru
200 g mąki
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
4 jajka (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 długich łodyg rabarbaru
3 łyżki ekstraktu waniliowego
Przygotować okrągłą formę o średnicy 22-24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
źródło: "Eksplozja smaku"
Cudnie wygląda. Tak słonecznie :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle smaku narobiłaś :) uwielbiam rabarbar ;) Wygląda fantastycznie - piękny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńTrochę podobne ciasto do mojego na ucieraną szarlotkę, tylko na kisielu. Na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie!
OdpowiedzUsuńMmmmm.... ale kusisz od rana Izo...
OdpowiedzUsuńMam chęć właśnie na budyniowe. Pysznie wygląda.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, pycha :)
OdpowiedzUsuńjaka śm ietana? rozumiekm że kwaśna?
OdpowiedzUsuńIza cudowne. Muszę sobie robić takie w tym sezonie.
OdpowiedzUsuńFajne i widac ,że bardzo szybkie .Zapisuję
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Będę musiała je upiec. :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie ciacho w niedzielę pychota :-)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, rabarbar i budyń :)
OdpowiedzUsuńupiekłam wczoraj. i jest pyyyszny..! obawiałam sie jego konsystencji przy dodawaniu jaj ale wyszło wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Samku mi narobiłaś więc zabieram się za jego zrobienia ;) Rabarbarem jest i to z własnego ogrodu więc do pracy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) ale mam pytanie jaką śmietanę dodać?
OdpowiedzUsuńobojętnie jaką masz 18 lub 12%
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :-) jutro zabieram się do pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńZa rabarbarem nie przepadam, ale myślę, że np. z jabłkami to ciasto byłoby pyszne :)
OdpowiedzUsuń