...ten makowiec szybko się robi i jest bardzo smaczny, przepis zapisany wieki temu na skrawku kartki nawet nie wiem skąd. Czasem się trafi uboga w bakalie masa makowa więc dodaję jeszcze rodzynki, orzechy itd...
ciasto:
3 szkl maki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu
masa makowa:
1 opakowanie masy makowej
4 białka ubite na pianę
trochę wódki
ok 0,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki cukru
lukier:
pół szklanki cukru pudru
1-1,5 łyżki mleka
masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy. Na ciasto wykładamy masę a na wierzch kruszymy resztę ciasta; posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st
Cukier puder ucieramy z mlekiem i lukrujemy wystudzone ciasto
Mam ochotę od razu upiec to ciasto! Mam wszystkie składniki w domu. Wstrzymam się jednak do przyszłego weekendu.
OdpowiedzUsuńJaki super przepis!!! Zdecydowanie szybsza wersja makowca, niż z ciastem drożdżowym.
Przypomniał mi się makowiec babci! Uwielbiałam go :) wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńWieki makowca nie piekłam...
OdpowiedzUsuńelegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zresztą Twoje fotki zawsze pięknie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robiła kiedyś podobny makowiec, pyszny był :)
OdpowiedzUsuńPysznie to ciasto wygląda. Taki makowiec jadłam,ale nie robiłam nigdy. Chyba muszę się skusić ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Takiej wersji nie znałem :) Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMasz fajne tło do fotek - rewelacyjne deseczki i ja muszę o takich pomyśleć ;)
Uwielbiam wszystko co z makiem, muszę takie kruche zrobić :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten makowiec! Na biszkopcie taki odwracany nigdy mi nie wychodzi więc taki to będzie dla mnie dobra alternatywa :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak, więc zapisuję przepis do zrobienia ...
OdpowiedzUsuńMniam :D :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda !
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny. Gdybym nie była na diecie, to bym zrobiła.
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie teraz na słodko. Pyszny makowiec.
OdpowiedzUsuńA ja piekłam już kilka razy. Jest pyszny, ciasto mięciutkie, maślane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń