...przepis jest bardzo prosty i smaczny. Dodatki możemy dodawać jakie nam tylko się podobają. Ja ugotowałam w bulionie ale można też obtaczać w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut należy uważać żeby nie przypalić, bo będą niesmaczne
1 cukinia ok 40 dag
pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
małe jajko
pieprz, sól
łyżeczka oregano
5-6 łyżek bułki tartej
mozzarella
3 łyżki pasty pomidorowej
łyżeczka cukru
łyżeczka papryki w proszku
cukinię obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, miętę, pokrojoną cukinię; całość należy zblendować (można także cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Startą cukinię posolić, wyłożyć na sitko i odstawić na około 20 minut, następnie dobrze odcisnąć nadmiar soku (to ważne ja za pierwszym razem nie odstawiłam i licho odcisnęłam i pulpety rozwaliły mi się w wodzie ) .
Do odciśniętej masy dodać jajko, pieprz, bułkę tartą, startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Włożyć do bulionu i gotować ok 10-15 minut. Do rondelka odlać trochę bulionu, dodać pastę pomidorową, cukier, paprykę w proszku; doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pogotować trochę, aż sos zgęstnieje.
źródło: "Szczecinianka gotuje"
Uwielbiam takie dania, mniam i jeszcze z miętą :)
OdpowiedzUsuńlekko i pożywnie, super propozycja :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, mega smaczne.
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPs. Tak śliczne zdjęcie, że poczułam się głodna ...
Genialne są te pulpety :)
OdpowiedzUsuńŁałłł, ale piękne. aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńNo ,no ,to mnie zaskoczyłaś ,że z cukini pulpety? ,apetycznie wyglądaja i nie rozwalają się nic a nic?
OdpowiedzUsuńLaura...;) sa delikatne trza sie z nimi ostrożnie obchodzić ;))
OdpowiedzUsuńKucharzy Trzech....Natalia...Justynko...Bernadeta...Czarodziejka smaków...dziękuję ;)
Grażynko...oj tak dodatek mięty dużo dodał na plus
Bardzo się cieszę ,ze smakowały .Cudowne zdjęcia, po których znowu nabrałam na nie ochoty
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Chętnie się poczęstuje takim pulpecikiem :-)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące pulpeciki.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie Iza! Lubię cukinię, ale pulpetów jeszcze nie robiłam. Pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie jak dla mnie...
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, na pewno wkrótce wypróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na podanie pulpetów. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŁał! Ale super pomysł :-)
OdpowiedzUsuń