poniedziałek, 27 kwietnia 2015

odwrócone ciasto z rabarbarem

...wreszcie doczekałam się rabarbaru, bo już dawno miałam na oku to ciasto. a jest dokładnie takie jak lubię, wilgotne i miękkie po prostu pyszne!!! Przepis na tortownicę 22cm

DSCF6297fin (525x700)

ciasto:
110g masła + 50 do wyłożenia dna
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
2 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:
500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
3/4 szklanki cukru



Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.



źródło: "Majanowe pieczenie"

13 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!
    Znam je z bloga Majanki i widać , że idealnie udaje się każdemu.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chyba jak najprędzej muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńko :) Wyobrażam sobie jak pysznie musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm uwielbiam takie ciacha z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super, uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z rabarbarem... Zawsze chetnie takie zjem :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie opowiem Ci co robią moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, porywam kawałek ze sobą, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Za rabarbarem nie przepadam, ale ciasto mi się podoba. Mogłabym zrobić takie z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oo tak ja się przymierzam żeby takie zrobic z truskawkami

    OdpowiedzUsuń