...wreszcie
doczekałam się rabarbaru, bo już dawno miałam na oku to ciasto. a jest
dokładnie takie jak lubię, wilgotne i miękkie po prostu pyszne!!!
Przepis na tortownicę 22cm
ciasto:
110g masła + 50 do wyłożenia dna
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
2 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
3/4 szklanki cukru
ciasto:
110g masła + 50 do wyłożenia dna
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
2 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
3/4 szklanki cukru
Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.
Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.
na pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńZnam je z bloga Majanki i widać , że idealnie udaje się każdemu.
Pozdrowienia!
Cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepiękne! :)
OdpowiedzUsuńOj, chyba jak najprędzej muszę upiec!
OdpowiedzUsuńCudeńko :) Wyobrażam sobie jak pysznie musi smakować!
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie ciacha z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem... Zawsze chetnie takie zjem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Nie opowiem Ci co robią moje kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, porywam kawałek ze sobą, buziaki:*
OdpowiedzUsuńZa rabarbarem nie przepadam, ale ciasto mi się podoba. Mogłabym zrobić takie z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńoo tak ja się przymierzam żeby takie zrobic z truskawkami
OdpowiedzUsuńZ truskawkami też chyba można zrobić? :)
OdpowiedzUsuńmozna , można i ja w tym roku mam zamiar własnie takie tez upiec
UsuńSuper ciacho ❤ takiego jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuń