piątek, 22 maja 2015

tartaletki z botwinką i z kuskusem

…dziś wytrawnie czyli pyszne na dwa kęsy tartaletki z botwinką i z kuskusem. Jest to moja propozycja „Przepisu miesiąca” gdzie w maju króluje ciasto kruche. Można zrobić dużą tartę w formie o średnicy 26cm, ja tym razem zrobiłam małe tartaletki i z podanych składników wyszło mi 12 sztuk.

DSCF6856 (525x700) (2)



ciasto kruche:
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli

nadzienie:
pęczek botwinki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4 łyżki kuskusu
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
tymianek
mozzarella
2 łyżeczki soku z cytryny



Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać; zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na pół godziny.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie. Botwinkę wypłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pokrojony czosnek po chwili dodać botwinkę, cukier i kuskus smażyć ok. 10 minut.Skroplić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.

Wyjąć ciasto z lodówki. Foremki wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) wyłożyć ciastem foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 10 minut (można dłużej ale ja lubię „blade” wiec nawet skróciłam nieco ten czas)

Na podpieczone spody wyłożyć nadzienie, położyć na wierzchu po plasterku mozzarelli i piec kolejne 10 minut.

11 komentarzy:

  1. Widziałam dzisiaj botwinkę, ale jakoś się nie skusiłam. Już żałuję. Bardzo żałuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam dziś botwinkę! To był cudowny pomysł! Jutro wypróbuję ten przepis, wygląda wspaniale. A zdjęcie niezwykle apetyczne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe tarteletki :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ,zrobię ,bo uwielbiam buraczane jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie tartaletki wytrawne bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń