poniedziałek, 10 sierpnia 2015

śmietanowiec

..takie ciasto na bazie śmietany robię dość często zazwyczaj z owocami; tym razem w wersji z kolorowymi galaretkami i czapą z bitej śmietany.

nie podaję dokładnej ilości cukru jaką należy dodać do śmietany,  bo jedna galaretka jest więcej druga mniej słodka. Radzę na początek trochę mniej, bo należy pamiętać, że jeszcze zmieszamy śmietanę ze słodka galaretką więc lepiej potem dosłodzić w razie potrzeby.

DSCF9257krop (544x725)



2 śmietany 12% każda po 360ml
3 galaretki
cukier

na spód:
1,5 paczki herbatników
50g masła

200ml śmietanki 30%



Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (o średnicy 18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.

Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.

29 komentarzy:

  1. Taka opcja ciasta bez pieczenia na upały idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i idealny dla łasuchów na tę patelnię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Izuniu ciacho jak zwkle wygląda przepysznie:-) napisz proszę jakie dawałaś galaretki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję; a galaertki zaczynając od spodu miałam takie: owoce leśne, pomarańczowa (tu chciałam cytrynowa ale akurat w domu nie miałam) i niebieska z firmy Wodzisław. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, a smakować musi jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Izuniu a zamiast niebieskiej galaretki to jaką można jeszcze dać? U mnie tutaj niestety :-( nie dostałam niebieskiej galaretki:'(

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki kolor sie Tobie podoba moze jakąś zieloną?

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh wieki nie jadłam takiego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki kolor piękny! Super śmietanowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie! Zapisuję do zrobienia bo urzekły mnie te pastelowe kolory! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie urocze, kolorowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałabym zapytać jakie smaki galaretek pani dała, szczególnie chodzi mi o ten kolor niebieski i biały;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niebieska to owocowa firmy Wodzisław a jasna to pomarańczowa

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś w sam raz dla mnie, bo przepis bardzo prosty, a ciasto wygląda rewelacyjnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy śmietanę (12%) z cukrem tylko wymieszać czy ubić ?

    OdpowiedzUsuń
  16. A musi byc ta śmietana słodka czy może być ukwaszona ?

    OdpowiedzUsuń
  17. obojętnie jaka; można też zastąpić śmietanę jogurtem

    OdpowiedzUsuń
  18. A może tak ruszyć wyobraźnią, a nie o wszystko pytać? Litości

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję Ci za przepis był pyszny :) tylko musze więcej masła rozpuścić do herbatników bo rozwalały mi sie przy brzegu Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. cieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale bajeczny! Piękny, chociaż taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń