...takie ciasto na bazie śmietany robię dość często zazwyczaj z owocami; tym razem w wersji z kolorowymi galaretkami i czapą z bitej śmietany.
nie podaję dokładnej ilości cukru jaką należy dodać do śmietany, bo jedna galaretka jest więcej druga mniej słodka. Radzę na początek trochę mniej, bo należy pamiętać, że jeszcze zmieszamy śmietanę ze słodka galaretką więc lepiej potem dosłodzić w razie potrzeby...
2 śmietany 12% każda po 360ml
3 galaretki
cukier
na spód:
1,5 paczki herbatników
50g masła
200ml śmietanki 30%
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (o średnicy 18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.
Taka opcja ciasta bez pieczenia na upały idealna :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z bajki! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i idealny dla łasuchów na tę patelnię!
OdpowiedzUsuńŚliczne są : )
OdpowiedzUsuńIzuniu ciacho jak zwkle wygląda przepysznie:-) napisz proszę jakie dawałaś galaretki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję; a galaertki zaczynając od spodu miałam takie: owoce leśne, pomarańczowa (tu chciałam cytrynowa ale akurat w domu nie miałam) i niebieska z firmy Wodzisław. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a smakować musi jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńIzuniu a zamiast niebieskiej galaretki to jaką można jeszcze dać? U mnie tutaj niestety :-( nie dostałam niebieskiej galaretki:'(
OdpowiedzUsuńjaki kolor sie Tobie podoba moze jakąś zieloną?
OdpowiedzUsuńOh wieki nie jadłam takiego deseru!
OdpowiedzUsuńUrocze cudo! :D
OdpowiedzUsuńJaki kolor piękny! Super śmietanowiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Zapisuję do zrobienia bo urzekły mnie te pastelowe kolory! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak chmurka :) mniam
OdpowiedzUsuńjakie urocze, kolorowe ciasto!
OdpowiedzUsuńBajeczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zapytać jakie smaki galaretek pani dała, szczególnie chodzi mi o ten kolor niebieski i biały;)
OdpowiedzUsuńNiebieska to owocowa firmy Wodzisław a jasna to pomarańczowa
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie, bo przepis bardzo prosty, a ciasto wygląda rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńA czy śmietanę (12%) z cukrem tylko wymieszać czy ubić ?
OdpowiedzUsuńwystarczy tylko wymieszać
OdpowiedzUsuńA musi byc ta śmietana słodka czy może być ukwaszona ?
OdpowiedzUsuńobojętnie jaka; można też zastąpić śmietanę jogurtem
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci :)
OdpowiedzUsuńA może tak ruszyć wyobraźnią, a nie o wszystko pytać? Litości
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za przepis był pyszny :) tylko musze więcej masła rozpuścić do herbatników bo rozwalały mi sie przy brzegu Dzieki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny deser
OdpowiedzUsuńAle bajeczny! Piękny, chociaż taki prosty :)
OdpowiedzUsuń