czwartek, 26 maja 2016

muffinki na białkach

DSCF4971dd (525x700)
...smaczne mięciutkie muffinki z kremem budyniowym. Jeśli nie macie co zrobić z białkami to bardzo polecam. Z przepisu wychodzi około 18 muffinek. Ja do środka dodałam jeszcze posiekaną czekoladę, ale można dodać też owoce jak i pozostawić bez dodatków...



5 białek
1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl +1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju (można dać też roztopione masło)
100 ml mleka
sok z połowy cytryny

krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
3/4 kostki masła
2 szkl mleka
3 łyżki cukru



Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie ubijając na niskich obrotach dodajemy mleko i olej, oraz sok z cytryny.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.

Papilotki włożone na blachę od muffinek napełniamy ciastem. Pieczemy ok 20-25 minut w 170st

krem: Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Napełniamy rękaw cukierniczy kremem i dekorujemy mufffinki



Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

18 komentarzy:

  1. Oj, jak ja kocham muffiny!
    Cudne Ci wyszły!
    Ja poproszę!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja muffinkami zaraziłam się od Ciebie ; ) ; ) i całe szczęscie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i delikatne muffinki <3 Wyglądają bajecznie smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Są tak śliczne, że bym ich nie zjadła, aby nie psuć wizualnego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam jakie apetyczne babeczki, super wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne muffiny i dobry sposób na wykorzystanie białek. ja do tej pory robiłam tylko babkę na białkach, ale muffiny to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie oparłabym się tym słodkościom :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a wiesz że mam mnóstwo białek pozamrażanych, wystarczy na Pavlovą i na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też z mrożonych robiłam bo jak i Ty mam ich mnóstwo ; ) a muffinki polecam sa bardzo mięciutkie i delikatne

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają słodko :) piękne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń