piątek, 20 maja 2016

maślany placek drożdżowy...


...przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej





3 szkl mąki
100 ml mleka
100 ml maślanki (ja zastąpiłam jogurtem)
30 g świeżych drożdży
100 g masła
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko + 1 żółtko

wierzch:
100 g masła
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego

polewa:
1 żółtko
3 łyżki śmietany


Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Podgrzewamy mleko. Mąkę wsypujemy do  miski; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, wsypujemy
łyżkę cukru, zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, na wierzch sypiemy łyżkę mąki. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

Blachę 25x36cm (można też taką od piekarnika) smarujemy masłem i posypujemy manną bądź bułka tartą. Na blachę wyjmujemy ciasto i na chwil kilka 10-15 min ponownie odstawiamy. Palcami w cieście robimy wgłębienia i w każde wkładamy wiórek masła lekko wciskając. Całość posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 160st piekarnika  na ok 20-25 minut. Po tym czasie pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5 minut.



Źródło: "Smaki i Aromaty"

12 komentarzy:

  1. Mmm, pyszny, maślany wierzch brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się, że kroiłaś jeszcze ciepły też bym nie wytrzymała:) uwielbiam takie ciacha, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam takie pyszne ciacha drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia piekła kiedyś podobny, dziękuje ci za przepis - z chęcią taki upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżówki uwielbiam, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, ma w sobie tyle domowego ciepła! Twoje prezentuje się wyjątkowo apetycznie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nidy nie jadłam drożdżowca z maślanką, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,upiekłam to ciasto.Jest bardzo pyszne.Takie inne ,wilgotne ,nie suche jak inne drożdżówki. Tylko że chyba dałam za dużo mąki.Dałam luksusową 510g, bardzo długo wyrastało bo aż 2 godziny, no i nie dałam całe 100g masła na wierzch,dałam tylko połowę. Proszę mi odpisać ile Pani daje mąki w gramach.I jeszcze jedno,przeglądając Pani wypieki drożdżowe,temperatury pieczenia są dosyć niskie.Chociaż szczerze mówiąc taki temperatury mi odpowiadają.Wreszcie idealnie wypieczone ciasto.Nie spalone od spodu ani z wierzchu.Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia. Halina

    OdpowiedzUsuń
  9. P. Halino mąki właśnie by wychodziło 510g ja nie mam wagi kuchennej więc przeliczam na szklanki; a szklanka mąki to 170g. Co do temp pieczenia ja osobiście lubię bardzo jasne ciasta i często piekę w niższej temp. a dłużej jeśli potrzeba. Dziękuję za komentarz i również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń