środa, 2 listopada 2016

vispipuuro-kasza manna po fińsku...

974069_580


...vispipuuro w kuchni fińskiej bądź klappgröt w kuchni szwedzkiej to kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. Deser można podać z mlekiem i cukrem czy też słodką śmietanką.
Przeglądając przepisy widziałam że deser ten jest zarówno przyrządzany na mleku jak i wodzie; ja zrobiłam na mleku...


                                                                                                                    .


500ml wody bądź mleka
80 ml kaszy manny
150 ml mrożonych jagód
3 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli


.


do garnka wlewamy mleko, dodajemy kaszę mannę, sól i cukier. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia kaszy manny. Wcześniej zmiksowane na gładką masę jagody dodajemy do gotującej się kaszy i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu.
Studzimy i ubijamy mikserem, aż kaszka zrobi się puszysta.


Źródło: "Fińskie smaki"

19 komentarzy:

  1. Mniam jak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kuchnię skandynawską, pyszny musiał być ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki jesienno-zimowy deser. Od razu nabrałam ochoty na te różowe pyszności : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny kolor, oj to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam w zamrażalniku jeszcze garść czarnych jagód i już się cieszę na taki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A wygląda jak nasze ;P kolor zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spokojnie można taki deser zjeść też na śniadanie. Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  8. coś dla mnie,kocham kaszę mannę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię desery z manną, takie zdrowe i pożywne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, w pierwszej chwili myślałam, że to lody :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pierwszy raz widze! ale wygląda czadowo :D jak lody :D <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i efektownie, co za kolor. Do zrobienia na bank.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo chętnie bym ją zjadła. Uwielbiam kaszę mannę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam. Świetny! I ten powalający kolor.

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo fajnie że i Tobie posmakował ;)

    OdpowiedzUsuń