...szybkie do zrobienia, mięciutkie, wilgotne jednym słowem bardzo...bardzo pyszne ciasto dyniowe. Ja lubię takie ciasta i z pewnością będę do niego wracała. A przepis podpatrzyłam u Sosny
250 g puree z dyni (ok 3/4 szklanki)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
3 jajka
Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni; mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy żółtka mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem...
I ten kolorek :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :) Niedawno piekłam podobne, dzięki dyni jest mięciutkie i wilgotne :) Po prostu pycha!
OdpowiedzUsuńale kolor kuszący:)
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho i ten kolor ,super.
OdpowiedzUsuńma wspaniały kolorek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten kolor ciast z dynią, piękne!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, żółciutkie, słoneczne ciasto jest pyszne na deszczowe dni : )
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńPycha! Planuję wkrótce upiec podobne:)
OdpowiedzUsuńNo ten kolorek jest cudowny a i smak na pewno również
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe i puszyste ciasto :)
OdpowiedzUsuńTak kolor ciasta zwraca uwagę. Wygląda jak biszkopt z wiejskich jajek :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda przepysznie! A ten kolor! Cudo :)
OdpowiedzUsuńZ lukrem kupuję bez zastanowienia
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę.
Tak, Sosna ma cudowne ciasta, prawdziwa kopalnia inspiracji:)
OdpowiedzUsuńWitam dzis robiłam ciasto. Wyszło tak sobie jak naleśnik.Nic nie urosło. Tylko kolor ma ładny.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, od razu robi się weselej, ciasto bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńzgadzam sie w 100%
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia czemu nie wyrosło
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe ciasto, zdjęcie przepiekne!:)
OdpowiedzUsuńFajny wpis
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, wygląda na puszyste i ten lukier, mniam ;-)
OdpowiedzUsuńWitam, masz trochę nie po kolei opisane kroki w przepisie, chodzi mi o ubijanie piany i dodawanie później mąki, wyszło tak jakby mąkę dodawać do piany... ;) jak ktoś wie co się gra to się połapie. Jak ktoś będzie robił według twoich wskazówek to i naleśnik może wyjść... racja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Piekłam kiedyś to ciasto.
OdpowiedzUsuńJest przepyszne!
No proszę, wyszło chyba jeszcze lepiej niż u mnie :D
OdpowiedzUsuńdziekuję, ale bez super przepisu by nie wyszlo ; )
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i świetne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńCzy można te ciasto upiec w foremkach do muffinek i dzięki temu uzyskać babeczki?
OdpowiedzUsuńtak można, tylko wtedy skracamy czas pieczenia myślę że 20-25 min wystarczy, trzeba zaglądac do piekarnika najlepiej
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na pyszne. Właśnie kupiłam dynię, więc może się zdecyduję :)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić puree dyniowe?
OdpowiedzUsuńtaki szybki sposób to pokroic dynie w kostkę wlać odrobinę wody i gotować ok 10-15 min do miękkości ; następnie zblendować. Można tz dynię w skórce pkroic na kawalki i upiec w piekarniku
UsuńRobiłam 2 razy i 2 razy wyszedł zakalec , :( co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńPs. Ale w smaku Super :)
nie mam pojęcia, może pure z dyni jest za rzadkie, jeśli będzie następny raz proszę zmniejszyć ilość. Pozdrawiam
UsuńCzy te pure z dyni to ma byc z surowej czy ugotowanej dyni?
OdpowiedzUsuńUgotowana
Usuń