...szybkie do zrobienia i smaczne kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną. Z podanych składników wychodzi około 6 kotlecików. Przepis jakiś czas temu podpatrzyłam na blogu "Lady Laura" Polecam!
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
4 jajka
sól ,pieprz
1 łyżka bułki tartej
koperek, natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka z 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut.
3 jajka gotujemy na twardo. Obieramy, rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, surowe jajko, jedną łyżkę bułki tartej, koperek oraz natkę pietruszki.
Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch stron na rumiano.
Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńLubie takie kombinacje smakowe , całość wygląda super
OdpowiedzUsuńKotlety jajeczne pamiętam jeszcze ze stołówki studenckiej :) Z kaszą muszą być jeszcze pyszniejsze!
OdpowiedzUsuńale pysznie Iza :)
OdpowiedzUsuńMuszą być doskonałe :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę kiedyś przygotować, bo wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki, nigdy takich nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńlubię, robiłam klasycznie,zrobię z kaszą:)
OdpowiedzUsuńwspaniała bezmięsna propozycja :)
OdpowiedzUsuńrobię prawie takie same :) są pyszne !
OdpowiedzUsuńO, kotlety jajeczne są bardzo pyszne : )
OdpowiedzUsuńZ jaglanką jeszcze nie robiłam. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńOd dzieciństwa nie jadłam takich kotletów;)
OdpowiedzUsuńLubię takie kotleciki wykorzystywać do burgerów :))
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie !
OdpowiedzUsuńSuper sposób na przemycenie kaszy i warzyw do diety, koniecznie muszę przygotować. :)
OdpowiedzUsuń