wtorek, 11 października 2016

kotlety jajeczne z kaszą jaglaną


...szybkie do zrobienia i smaczne kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną.  Z podanych składników wychodzi około 6 kotlecików. Przepis jakiś czas temu podpatrzyłam na blogu "Lady Laura" Polecam!



1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
4 jajka
sól ,pieprz
1 łyżka bułki tartej
koperek, natka pietruszki
bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów



Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka z 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut.

3 jajka gotujemy na twardo. Obieramy, rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, surowe jajko, jedną łyżkę bułki tartej, koperek oraz natkę pietruszki.
Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem.

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z dwóch stron na rumiano.

16 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie kombinacje smakowe , całość wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlety jajeczne pamiętam jeszcze ze stołówki studenckiej :) Z kaszą muszą być jeszcze pyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też muszę kiedyś przygotować, bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super kotleciki, nigdy takich nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię, robiłam klasycznie,zrobię z kaszą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię prawie takie same :) są pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  8. O, kotlety jajeczne są bardzo pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Z jaglanką jeszcze nie robiłam. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dzieciństwa nie jadłam takich kotletów;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie kotleciki wykorzystywać do burgerów :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Super sposób na przemycenie kaszy i warzyw do diety, koniecznie muszę przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń