poniedziałek, 3 października 2016

milky way...



...ciasto jest dobre; i ten mleczny krem z mlekiem w proszku mniamm.  Świetnie się kroi, do kremu dałam mniej cukru i było wystarczająco słodkie...




biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

mleczny krem:
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
200g masła
2 szklanki mleka w proszku

polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka



biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

krem: mleko wlać do garnka, wsypać cukier i podgrzać. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto. Ale mi smaka narobiłaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła kawałek. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDOWNIE KREMOWE PYSZNOŚCI :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj to samo, pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle apetyczne to ciasto, przydałoby się dzisiaj, żeby trochę rozweselić ten smutny, deszczowy dzień

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany jak ja bym zjadła takiego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Musze je wreszcie zrobić. Może nawet podkradnę Ci przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  9. oj,zjadłabym dużą porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej żebyś widziała moją minę jak zobaczyłam to ciacho :) piękne zdjęcia! i uwielbiam mleko w proszku - chcę kawałeczek :) wpadam do ciebie z naleweczką!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wyglądu przypomina WZ-tkę :). Ciekawa jestem jak smakuje krem.

    OdpowiedzUsuń
  12. jeśli lubisz mleko w proszku; bo dominuje jego smak w kremie ;) to by smakowało Tobie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto uwielbiają moje dzieci, często też u nas gości, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale :)
    Chyba będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę powiedzieć, jakiego mleka w proszku użyć?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja używam mleka pelnego laciatego

    OdpowiedzUsuń