...ciasto jest dobre; i ten mleczny krem z mlekiem w proszku mniamm. Świetnie się kroi, do kremu dałam mniej cukru i było wystarczająco słodkie...
biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
mleczny krem:
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
200g masła
2 szklanki mleka w proszku
polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
krem: mleko wlać do garnka, wsypać cukier i podgrzać. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Przepyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Ale mi smaka narobiłaś :)))
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNIE KREMOWE PYSZNOŚCI :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńAle się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj to samo, pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne to ciasto, przydałoby się dzisiaj, żeby trochę rozweselić ten smutny, deszczowy dzień
OdpowiedzUsuńO rany jak ja bym zjadła takiego ciacha
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Musze je wreszcie zrobić. Może nawet podkradnę Ci przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńTo musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj,zjadłabym dużą porcję:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie : )
OdpowiedzUsuńojej żebyś widziała moją minę jak zobaczyłam to ciacho :) piękne zdjęcia! i uwielbiam mleko w proszku - chcę kawałeczek :) wpadam do ciebie z naleweczką!
OdpowiedzUsuńZ wyglądu przypomina WZ-tkę :). Ciekawa jestem jak smakuje krem.
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz mleko w proszku; bo dominuje jego smak w kremie ;) to by smakowało Tobie ciasto
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto uwielbiają moje dzieci, często też u nas gości, buziaki :*
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszna porcja kalorii;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała wypróbować przepis :)
Proszę powiedzieć, jakiego mleka w proszku użyć?
OdpowiedzUsuńJa używam mleka pelnego laciatego
OdpowiedzUsuń