...dawno nie było żadnej zupy, więc dziś ulubiony przepis na ogórkową. Zupę ogórkową
zazwyczaj gotuje na żeberkach bądź kościach od schabu. Śmietanę to już każdy dodaje sobie jeśli chce na talerzu...
zazwyczaj gotuje na żeberkach bądź kościach od schabu. Śmietanę to już każdy dodaje sobie jeśli chce na talerzu...
kości od schabu
1 duża marchew
mała pietruszka
pół selera
kawałek pora
ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4-5 ogórków kiszonych
kwas z ogórków
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
koperek
śmietana
sól, pieprz
do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Można go sobie przygotować dzień wcześniej. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.
Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki. Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.
Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania
Też lubię ogórkową, u mnie albo na skrzydełkach albo na żeberkach ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórkową.Cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna jesienna zupka. Ja też dodaję do ogórkowej wodę z ogórków kiszonych : )
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ogórkowa na swoich kiszonych ogóraskach, ja przeważnie gotuję zupy na karczku, no czasem jak mi się uda kupić jakieś dobre kostki z dużą ilością mięsa to też, ale karczek jest u mnie nr. 1.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę ogórkową:)
OdpowiedzUsuńTa zupa wygląda tak smacznie, że zjadłabym od razu całą porcję!
OdpowiedzUsuńPyszny smak tradycji:)
OdpowiedzUsuńja też tylko na swoich ogórkach kiszonych ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórkową, czasem robię z ryżem :)
OdpowiedzUsuńa miałam niedawno.... taka pogoda to i kwaśnego się chce :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana zupa :-)
OdpowiedzUsuńmniam! :) jak ja dawno nie robiłam ogórkowej.
OdpowiedzUsuńTradycyjna zupa, którą bardzo lubię. Czy filtrujesz wodę, na której gotujesz zupy? Smak takiej zupy jest lepszy, subtelniejszy...
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupkę.
OdpowiedzUsuńFantastyczna typowo polska zupa, taka jesienno-zimowa.
OdpowiedzUsuńRównież używam własnoręcznie zrobionych ogórków, nawet robię specjalny przecier ogórkowy na zupę i wekuję na zimę.
Potem wystarczy tylko odkręcić słoik i gotowe.
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup, a jak jest zimno, nie to jak gorąca zupka : )
OdpowiedzUsuńOgórkowa, pomidorowa, krupnik.... Chyba moje ulubone tradycyjne, polskie zupki :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń