...kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek...
ciasto:
2 szkl mąki
0,5 szkl ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1/3 szkl cukru
1 jajko
1 żółtko
50g miękkiego masła
szczypta soli
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
nadzienie:
50 g roztopionego masła
10 g cynamonu
1/3 szkl cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
lukier:
1 łyżka śmietany
ok 3/4 szkl cukru pudru
.
Mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek; wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki mniej więcej 20x30cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem i cukrem waniliowym. Zawijamy ciasto i kroimy ma plastry o grubości ok 3cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170st. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok 20-30min.
Po upieczeniu polewamy lukrem.
Cudowne ,uwielbiam.Ten kubek miałam ostatnio w ręce ,ale córka wybrała inny...piękny .
OdpowiedzUsuńRobiłam takie ostatnio. I masz całkowitą rację. Na ciepło trudno ich nie jeść.
OdpowiedzUsuńostatnio polubiłam się z drożdzami ;) kiedyś robiłam wypieki wyłącznie bez nich, ale ostatnio się przekonuję. musze spróbowac zrobić te bułeczki, bo wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. Fajny komplet śniadaniowy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, faktycznie ciepłym trudno się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są :)
OdpowiedzUsuńdziekuje ; )
OdpowiedzUsuńJuż mi pachnie cynamonem, wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńja przepadam za ciepłymi drożdżowymi wypiekami, a twoje bułeczki wyglądają na bardzo puszyste i ten lukier; pycha;
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie piekłam. Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńNajbardziej popularne drożdżówki w Szwecji!
OdpowiedzUsuńjak ja je lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, a Twoje rogaliki super apetyczne, porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńO! A ja przedwczoraj piekłam wielką cynamonkę:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, jak tylko znajdę czas to je piekę, pozdrawiam serdecznie:*
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam ich smak :-)
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio mam jakąś fazę na drożdżowe.... porywam twoja bułeczkę i pędzę do roboty!
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś postawił przede mną takie bułeczki, to bym się chyba nie opanowała i zjadła wszystkie. Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie !
OdpowiedzUsuńTakie aromatyczne i puchate.. z kubkiem kakao byłyby prawdziwą ucztą;)
OdpowiedzUsuńale one musiały pachnieć w trakcie pieczenia! :)
OdpowiedzUsuńNiedawno koleżanka pokazała mi swoje cynamonowe babeczki, ale Twoje wyglądają jeszcze lepiej. Poza tym jej były na gotowym cieście francuskim, a to nie to samo. Drożdżowe najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMNiam mniam...Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCzy można wstawić ciasto do lodówki na noc i upiec rano?
OdpowiedzUsuńTak można. Pozdrawiam
Usuń