piątek, 20 stycznia 2017

ciasto roku 2016 - śródziemnomorskie ciasto jogurtowe


...najlepsze ciasto roku 2016 w/g "Washington Post" Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu; a jaki zapach w domu. W oryginale zamiast pomarańczy są dwie mandarynki ja jednak dodałam dużą pomarańczę...




szklanka = 250ml

1 szkl cukru
1 pomarańcza
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl jogurtu (dałam mały jogurt 150g)
3 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szkl oleju/oliwy

2 łyżki miodu


cukier wsypujemy do miski; skórkę z pomarańczy należy zetrzeć wprost do cukru. Następnie wcieramy ją palcami w cukier. Pomarańczę obieramy; usuwamy białą błonkę, kroimy na cząstki i układamy na ręczniku papierowym.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Następnie do cukru dodajemy jogurt. Mieszając dodajemy kolejno po jednym jajku a na końcu esencję waniliową. Potem wsypujemy mąkę; mieszamy, a na końcu wlewamy olej.
Ciasto przelewamy do keksówki (25x10) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pieczemy w 170 st ok 45-50 min do suchego patyczka.
Kiedy ciasto przestygnie 2 łyżki miodu podgrzewamy w garnuszku i polewamy ciasto...

12 komentarzy:

  1. Z pewnością zrobię ,właśnie kupiłam pomarańcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne. Częstuje się do porannej kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko, jakie cudne!
    Też chcę z rana!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu jak bym miała to bym posłała...ale mnie sępy dopadły, zdjęcie ciepłego ciacha ledwo zrobiłam ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najlepsze to trzeba spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie jaki piękny był to zapach, wygląda pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadła bym ale niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste, szybkie i jakie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń