...najlepsze ciasto roku 2016 w/g "Washington Post" Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu; a jaki zapach w domu. W oryginale zamiast pomarańczy są dwie mandarynki ja jednak dodałam dużą pomarańczę...
szklanka = 250ml
1 szkl cukru
1 pomarańcza
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl jogurtu (dałam mały jogurt 150g)
3 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szkl oleju/oliwy
2 łyżki miodu
cukier wsypujemy do miski; skórkę z pomarańczy należy zetrzeć wprost do cukru. Następnie wcieramy ją palcami w cukier. Pomarańczę obieramy; usuwamy białą błonkę, kroimy na cząstki i układamy na ręczniku papierowym.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Następnie do cukru dodajemy jogurt. Mieszając dodajemy kolejno po jednym jajku a na końcu esencję waniliową. Potem wsypujemy mąkę; mieszamy, a na końcu wlewamy olej.
Ciasto przelewamy do keksówki (25x10) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pieczemy w 170 st ok 45-50 min do suchego patyczka.
Kiedy ciasto przestygnie 2 łyżki miodu podgrzewamy w garnuszku i polewamy ciasto...
Z pewnością zrobię ,właśnie kupiłam pomarańcze.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Częstuje się do porannej kawki. :-)
OdpowiedzUsuńMatko, jakie cudne!
OdpowiedzUsuńTeż chcę z rana!
:)
Kasiu jak bym miała to bym posłała...ale mnie sępy dopadły, zdjęcie ciepłego ciacha ledwo zrobiłam ; )
OdpowiedzUsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie:)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho! :)
OdpowiedzUsuńJak najlepsze to trzeba spróbować : )
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jaki piękny był to zapach, wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńOj zjadła bym ale niestety :(
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i jakie smaczne :-)
OdpowiedzUsuń