środa, 10 maja 2017

Sultan Köftesi - tureckie klopsiki Sułtana

1053866_580

...to są zdecydowanie moje smaki. Köfte z tego przepisu polecam jak najbardziej, są błyskawiczne do zrobienia a jakże smaczne...



250 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kuchennej
2 łyżki semoliny
1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
3 łyżki siekanej natki pietruszki
chili
olej do smażenia



Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

Więc mięso mielone wkładamy wraz z wszystkimi dodatkami w blenderze. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki jak kto woli.

Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko.

Źródło: " Seasonal Cook In Turkey" , "Passionfruit"

12 komentarzy:

  1. Podoba mi się przepis,tylko zaskoczyła mnie ta soda ...w jaki celu soda w mięsie?

    OdpowiedzUsuń
  2. dla spulchnienia, i faktycznie sa mięciutkie. Ja zmniejszyłam ilość i moim zdaniem tyle zupełnie wystarczy; w oryginale była cała łyżeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki z takiego mocno zmielonego mięsa muszą być leciutkie i pyszne. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie robiłam, ale prezentują się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super klopsiki, muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają i apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ~smak i uczucie13 maja 2017 12:33

    Rewelacja. Mega apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie się prezentują, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wyglądają, idealne na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń