czwartek, 4 maja 2017

kostka wiśniowa z kokosową bezą

...porządnie nasączone ciasto biszkoptowe, nie za słodki krem i słodka kokosowa beza takie właśnie ciasto wymyśliłam i upiekłam na imieniny wujka. Ciasto polecam. Używałam wiśni mrożonych, ale można użyć dowolnych owoców jakie tylko chcemy...



ciasto biszkoptowe:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
ok 0,5 kg wiśni
1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
1 łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek cukru
1 kostka masła
0,5 litra wody

beza kokosowa:
20 dkg. wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru


ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę 25x36cm wyłożona papierem do pieczenia  Piec ok. 30-35 min w 170st
krem wiśniowy: Wiśnie (bez pestek) zalewamy wodą (zostawiamy trochę do rozrobienia proszku budyniowego), dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy owoce. Budyń i mąkę wsypujemy do kubka zalewamy pozostałą wodą i mieszamy. Na wiśniowym "kompocie" gotujemy kisiel. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego kisielu. Na koniec dodajemy wiśnie (ja zblendowałam na pure)
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 160 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasne
Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęściej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem. Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawić do lodówki najlepiej na noc.

13 komentarzy:

  1. Ależ ono śliczne! Szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) bardzo lubię połączenie kokosu i wiśni :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto można podać zamiast tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pięknie, lekkie puszyste i kolorowe :) brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne!
    I wielkie MNIAM.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda świetnie - od razu mam ochotę je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pyszności, lubię takie ciasta gdzie słodycz miesza się z kwasowością

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda lekko i pysznie, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wierze jak to pięknie wygląda!!! :) Możesz być pewna, że to zrobię :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. polecam i będę czekała na ocenę

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszniutkie, lekkie ciacho!

    OdpowiedzUsuń