piątek, 9 czerwca 2017

błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

1062438_580

...taką zupę koperkową zrobimy w 20 minut; więc jest idealna kiedy nie ma czasu bądź ochoty, a trzeba zrobić obiad. Oczywiście zupę można ugotować na skrzydełkach czy innym mięsie ale wtedy już potrwa to trochę dużej





1 niewielka cebula
pęczek świeżego koperku
2 łyżki masła
4 szklanki wody
żółtko
2 łyżki mąki



do garnka wkładamy masło; roztapiamy. Następnie dodajemy pokrojony koperek i cebulę i to wszystko należy chwilę poddusić. Dolewamy wodę; zagotowujemy. W miseczce przygotowujemy lane kluski. Jajko roztrzepujemy i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Kiedy zupa się gotuje wlewamy cienkim strumieniem ciasto. Chwilę gotujemy i doprawiamy zupę solą, pieprzem i gotowe!


13 komentarzy:

  1. Zupa koperkowa "chodzi" za mną od 2 tygodni. Albo akurat nie mam czasu, albo brak któregoś ze składników. Twoja błyskawiczna wersja koperkowej bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ~marcepanowykacik9 czerwca 2017 21:32

    Pysznie wygląda :) Lane kluski dodaje też do zupy pomidorowej mniam .

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam sposobu na taką ekspresową zupę. Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupkę koperkową uwielbiam :) Zwłaszcza teraz smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koperek i zupa koperkowa - baaardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobnie, ale zawsze dodaję mięso. Lubię tą zupę ze względu na smak i niesamowity zapach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja i do tego jeszcze lane kluski... :) Zupy koperkowej jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba sobie taką ugotuję na następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiała smakować wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie i naprawdę szybko można ją ugotować :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam taka zupę, ale bez lanych klusek, ale czemu nie ? to na pewno jest pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koperek rozsiał się po całym ogródku, więc dla mnie ten przepis to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczna! Jeszcze nie robiłam zupy z lanymi kluskami...

    OdpowiedzUsuń