...taką zupę koperkową zrobimy w 20 minut; więc jest idealna kiedy nie ma czasu bądź ochoty, a trzeba zrobić obiad. Oczywiście zupę można ugotować na skrzydełkach czy innym mięsie ale wtedy już potrwa to trochę dużej
1 niewielka cebula
pęczek świeżego koperku
2 łyżki masła
4 szklanki wody
żółtko
2 łyżki mąki
do garnka wkładamy masło; roztapiamy. Następnie dodajemy pokrojony koperek i cebulę i to wszystko należy chwilę poddusić. Dolewamy wodę; zagotowujemy. W miseczce przygotowujemy lane kluski. Jajko roztrzepujemy i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Kiedy zupa się gotuje wlewamy cienkim strumieniem ciasto. Chwilę gotujemy i doprawiamy zupę solą, pieprzem i gotowe!
Zupa koperkowa "chodzi" za mną od 2 tygodni. Albo akurat nie mam czasu, albo brak któregoś ze składników. Twoja błyskawiczna wersja koperkowej bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Lane kluski dodaje też do zupy pomidorowej mniam .
OdpowiedzUsuńNie znałam sposobu na taką ekspresową zupę. Koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńZupkę koperkową uwielbiam :) Zwłaszcza teraz smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKoperek i zupa koperkowa - baaardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale zawsze dodaję mięso. Lubię tą zupę ze względu na smak i niesamowity zapach.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja i do tego jeszcze lane kluski... :) Zupy koperkowej jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńChyba sobie taką ugotuję na następny weekend :)
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i naprawdę szybko można ją ugotować :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taka zupę, ale bez lanych klusek, ale czemu nie ? to na pewno jest pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńKoperek rozsiał się po całym ogródku, więc dla mnie ten przepis to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna! Jeszcze nie robiłam zupy z lanymi kluskami...
OdpowiedzUsuń