poniedziałek, 3 lipca 2017

schab w piwnym sosie

DSCF2955 (700x525)
...przepis podpatrzony na blogu "R`N`G Kitchen"  co nie co zmieniłam. Schab można przed duszeniem pokroić od razu w plastry. Ja starłam warzywa na tarce i takie wrzuciłam do sosu bo tak lubimy ale jeśli ktoś chce mieć gładki sos to można pokroić grubo i potem je całkowicie wyjąć



1 kg schabu
sól
grubo mielony czarny pieprz
pół litra jasnego piwa
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera korzeniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki mąki pszennej



Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażany. Do rondla wlewamy piwo, i wkładamy mięso. Dodajemy warzywa, przecier pomidorowy i cukier; dusimy ok godziny na małym ogniu.

Miękkie mięso wyjmujemy z rondla. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy.  W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i zagotowujemy.

11 komentarzy:

  1. Ale to mięsko wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny pomysł na rodzinny, niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, z piwa to na pewno kruchutki schabik wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie, lubię mięsa w piwie albo winie, zawsze są kruche

    OdpowiedzUsuń