...przepis podpatrzony na blogu "R`N`G Kitchen" co nie co zmieniłam. Schab można przed duszeniem pokroić od razu w plastry. Ja starłam warzywa na tarce i takie wrzuciłam do sosu bo tak lubimy ale jeśli ktoś chce mieć gładki sos to można pokroić grubo i potem je całkowicie wyjąć
1 kg schabu
sól
grubo mielony czarny pieprz
pół litra jasnego piwa
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera korzeniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki mąki pszennej
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażany. Do rondla wlewamy piwo, i wkładamy mięso. Dodajemy warzywa, przecier pomidorowy i cukier; dusimy ok godziny na małym ogniu.
Miękkie mięso wyjmujemy z rondla. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i zagotowujemy.
Ale to mięsko wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńale musi być aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny!
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na rodzinny, niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńale pyszniutkie było :)
OdpowiedzUsuńŚwietne mięsko!
OdpowiedzUsuńO, z piwa to na pewno kruchutki schabik wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, lubię mięsa w piwie albo winie, zawsze są kruche
OdpowiedzUsuń