czwartek, 10 sierpnia 2017

lody jeżynowe z lawendą


...pyszne domowe lody jeżynowe z dodatkiem lawendy. Lawendę do lodów można dodać zarówno świeżą jak i suszoną; lawenda suszona jest bardziej intensywniejsza i najlepiej jest spróbować i dodać tyle ile nam będzie pasowało.




ok 0,5 kg świeżych jeżyn
150 ml cukru
250 ml mleka
2 jajka
200 ml śmietanki
ok łyżeczki suszonej lawendy



Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.

Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły.



Źródło: "Co do jedzenia"

13 komentarzy:

  1. Pyyyycha :-) Też chcę takie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne z dodatkiem lawendy :) no i ten kolorek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie lody to ja się piszę :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jeżyny, więc jestem zachwycona tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bosko, ciekawa jestem połączenia smaku jeżyn i lawendy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie myślałam o ciasteczkach z lawendą, a tu lody... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń