...pyszne domowe lody jeżynowe z dodatkiem lawendy. Lawendę do lodów można dodać zarówno świeżą jak i suszoną; lawenda suszona jest bardziej intensywniejsza i najlepiej jest spróbować i dodać tyle ile nam będzie pasowało.
ok 0,5 kg świeżych jeżyn
150 ml cukru
250 ml mleka
2 jajka
200 ml śmietanki
ok łyżeczki suszonej lawendy
Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.
Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły.
Źródło: "Co do jedzenia"
Podoba mi się dodatek lawendy:)
OdpowiedzUsuńPyyyycha :-) Też chcę takie !
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne z dodatkiem lawendy :) no i ten kolorek... ;)
OdpowiedzUsuńNa takie lody to ja się piszę :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeżyny, więc jestem zachwycona tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, ciekawa jestem połączenia smaku jeżyn i lawendy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o ciasteczkach z lawendą, a tu lody... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie połączenie!
OdpowiedzUsuńPyszne <3
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuń