niedziela, 30 lipca 2017

hreczanyki...mięsno-gryczane kotlety kresowe


...hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają "hreczce", czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę.
Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę - na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. "hreczniaki" (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser





1 i 1/4 szkl surowej kaszy gryczanej
40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 jajka
3-4 duże ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki (nie jest konieczna)
olej do smażenia



Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano  z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Źródło: "Skarbnica Smaków" i  "Trzeci Talerz"

15 komentarzy:

  1. Pomysłowe te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie kotleciki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wyglądu i z opisu Kotleciki wydają się pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałam o takich kotletach, a kasza z pewnością zastępuje tartą bułkę ale i nadaje smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam, ale przepis mi się podoba. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy ten wariant z kaszą, u mnie w domu robimy z ryżem :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam takich kotletów, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno mnie u Ciebie nie było a tu taka niespodzianka - mój przepis! Bardzo mi miło. :)
    A żeby było jeszcze milej, to Ci napiszę, że na dzisiejszy obiad szykuję Twoje knedle z białego sera.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie przepisy regionalne, bardzo mi się podobają te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają na bardzo smakowite! poczęstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie i zdrowo :) chętnie bym zjadła takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I jak smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiem, że na pewno by mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń