...hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają "hreczce", czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę.
Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę - na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. "hreczniaki" (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę - na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. "hreczniaki" (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
1 i 1/4 szkl surowej kaszy gryczanej
40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 jajka
3-4 duże ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki (nie jest konieczna)
olej do smażenia
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Źródło: "Skarbnica Smaków" i "Trzeci Talerz"
Pomysłowe te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie kotleciki idealne :)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu i z opisu Kotleciki wydają się pyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takich kotletach, a kasza z pewnością zastępuje tartą bułkę ale i nadaje smak
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale przepis mi się podoba. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten wariant z kaszą, u mnie w domu robimy z ryżem :P
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich kotletów, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDawno mnie u Ciebie nie było a tu taka niespodzianka - mój przepis! Bardzo mi miło. :)
OdpowiedzUsuńA żeby było jeszcze milej, to Ci napiszę, że na dzisiejszy obiad szykuję Twoje knedle z białego sera.
Lubię takie przepisy regionalne, bardzo mi się podobają te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na bardzo smakowite! poczęstuję się:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :) chętnie bym zjadła takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńI jak smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWiem, że na pewno by mi smakowały!
OdpowiedzUsuń