...poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, robiłam je już wielokrotnie i Wam też polecam. Przepis na dużą blachę 25x36cm...
ciasto:
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady
masa serowa:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka)
Wygląda wyjątkowo apetycznie i pewnie jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńLubię cista z serem...
Pozdrawiam :-)
Bardzo apetyczne! Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, robię bardzo podobnie, a moja rodzinka uwielbia :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię, ale czy wyjdą mi takie piękne i równe poduszki jak Twoje?
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, tylko niektóre pasy mi się zapadly
OdpowiedzUsuńmnie też czasem zapadają i to wszystkie, zależy od gęstości sera bo wiadomo ser serowi nie równy a i od gęstości ciasta.
OdpowiedzUsuńŚwietne te poduszeczki - bardzo mi się podobają i muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta, a wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto :D Przymierzam sie do niego juz od dawna ale po Twoim wpisie chyba skuszę się już niebawem :)
OdpowiedzUsuńciasto super a ja ser kładę na ciasto łyżką
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMi też się ser zapadł, mama mi powiedziała że jak do sera się doda 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia to się nie zapadnie, niestety po fakcie jak ciasto było w piekarniku.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pierwszy raz. Dodałam proszek do pieczenia do masy serowej - ciasto jeszcze 10 minut ma być w piekarniku. Ale już nie widać ani kawałka twarogu... Gładka ciemna powierzchnia.
UsuńPiekłam jest pyszny
UsuńCudowne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie Twój przepis, na pewno wypróbuję!
Zrobilam-hmm tylka nie urwalo,zwykly murzynko-sernik,Ser mi sie zlal,musialam oddzielac zeby choc troche kratki bylo..;-(Jadlam lepsze.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! lubię połączenie sera i czekolady więc skusze się przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Mam pytanie czy zamiast sera można użyć serków waniliowych typu Darek/Danio?
OdpowiedzUsuńon jest trochę za rzadki i bym sie obawiała że "przeleci przez ciasto" ale można spróbowąć ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, proste ciasto. Upieklam i wlasnie wcinam. Zrobilam wszystko tak jak w przepisie i wyszlo niesamowicie! Polecam!!
OdpowiedzUsuńA czy ten budyn trzeba zrobic na mleku czy tylko wsypac ten proszek do tego sera
OdpowiedzUsuńdodajemy sam proszek do sera
UsuńA jaki tozmiar blaszki?😉
OdpowiedzUsuń25x36cm
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia mogłaby mieć takie ciasto w swojej ofercie :)
OdpowiedzUsuńMnie się ser nie zapadł ale ciut zmniejszyłam ilość wody i dałam 4 jajka. Upieczone, gotowe, ładnie wygląda ale jeszcze nie próbowałam 🙂
OdpowiedzUsuńCzy nadaje się ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak ale lepszej jakości żeby nie był gęsty
UsuńPodobny przepis jak Izaura.
OdpowiedzUsuń