niedziela, 23 lipca 2017

ciasto poduszkowiec...

...poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, robiłam je już wielokrotnie i Wam też polecam. Przepis na dużą blachę 25x36cm...


ciasto:
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady

masa serowa:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka)

Obrazek2 (230x500)

31 komentarzy:

  1. Wygląda wyjątkowo apetycznie i pewnie jest bardzo smaczny.
    Lubię cista z serem...
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! Zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto, robię bardzo podobnie, a moja rodzinka uwielbia :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zrobię, ale czy wyjdą mi takie piękne i równe poduszki jak Twoje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się piecze, tylko niektóre pasy mi się zapadly

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie też czasem zapadają i to wszystkie, zależy od gęstości sera bo wiadomo ser serowi nie równy a i od gęstości ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne te poduszeczki - bardzo mi się podobają i muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam tego ciasta, a wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne ciasto :D Przymierzam sie do niego juz od dawna ale po Twoim wpisie chyba skuszę się już niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto super a ja ser kładę na ciasto łyżką

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi też się ser zapadł, mama mi powiedziała że jak do sera się doda 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia to się nie zapadnie, niestety po fakcie jak ciasto było w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie robię pierwszy raz. Dodałam proszek do pieczenia do masy serowej - ciasto jeszcze 10 minut ma być w piekarniku. Ale już nie widać ani kawałka twarogu... Gładka ciemna powierzchnia.

      Usuń
    2. Piekłam jest pyszny

      Usuń
  12. Wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)
    Zapisuję sobie Twój przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam-hmm tylka nie urwalo,zwykly murzynko-sernik,Ser mi sie zlal,musialam oddzielac zeby choc troche kratki bylo..;-(Jadlam lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda nieziemsko! lubię połączenie sera i czekolady więc skusze się przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie. Mam pytanie czy zamiast sera można użyć serków waniliowych typu Darek/Danio?

    OdpowiedzUsuń
  16. on jest trochę za rzadki i bym sie obawiała że "przeleci przez ciasto" ale można spróbowąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne, proste ciasto. Upieklam i wlasnie wcinam. Zrobilam wszystko tak jak w przepisie i wyszlo niesamowicie! Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy ten budyn trzeba zrobic na mleku czy tylko wsypac ten proszek do tego sera

    OdpowiedzUsuń
  19. A jaki tozmiar blaszki?😉

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia mogłaby mieć takie ciasto w swojej ofercie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mnie się ser nie zapadł ale ciut zmniejszyłam ilość wody i dałam 4 jajka. Upieczone, gotowe, ładnie wygląda ale jeszcze nie próbowałam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy nadaje się ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale lepszej jakości żeby nie był gęsty

      Usuń
  23. Podobny przepis jak Izaura.

    OdpowiedzUsuń