...pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Zawsze robię pierogi ze sprawdzonego przepisu, tym razem skorzystałam z przepisu podpatrzonego u Małgosi. Przepis jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany...
2 jajka
50 ml wody
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
2 szklanki pszennej mąki + do podsypania
1 łyżeczka soli
jagody
Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...
Na takie pierogi to ja bardzo chętnie się skusze :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudo! Smak dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńObłędne pierogi!
OdpowiedzUsuńjak smacznie! mniam.. uwielbiam pierogi z jagodami:) a takiego ciasta pierogowego jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńSuper, bez pierogów z jagodami nie wyobrażam sobie lata :)
OdpowiedzUsuńMmm, perfekcyjne <3
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio pierogi jagodowe ze skromniejszym ciastem, a Twoje są na bogato :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy smak lata. Jako dziecko zjadałam się takimi pierogami :)
OdpowiedzUsuńAleż bogate wnętrze mają te pierogi, cudowne! :)
OdpowiedzUsuńGenialne! I jakie ciekawe ciasto!
OdpowiedzUsuń