niedziela, 16 lipca 2017

pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na śmietanie

...pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Zawsze robię pierogi ze sprawdzonego przepisu, tym razem skorzystałam z przepisu podpatrzonego u Małgosi. Przepis jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany...




2 jajka
50 ml wody
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
2 szklanki pszennej mąki + do podsypania
1 łyżeczka soli
jagody



Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.

Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.

W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...


11 komentarzy:

  1. Na takie pierogi to ja bardzo chętnie się skusze :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak smacznie! mniam.. uwielbiam pierogi z jagodami:) a takiego ciasta pierogowego jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bez pierogów z jagodami nie wyobrażam sobie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio pierogi jagodowe ze skromniejszym ciastem, a Twoje są na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwy smak lata. Jako dziecko zjadałam się takimi pierogami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ bogate wnętrze mają te pierogi, cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne! I jakie ciekawe ciasto!

    OdpowiedzUsuń