niedziela, 3 września 2017

melba

DSCF2789n2 
...ten deser jest przepyszny, rozpływający się w ustach. Ja go zrobię jeszcze nie raz. W planach miałam go od jakiegoś czasu; i pewnie jeszcze by tam pozostał gdyby nie to, że mleko które kupiłam okazało się kwaśne, skorzystałam z okazji i zrobiłam. Przepis z "CinCin"





1 litr mleka
1 kostka masła
0,5 litra kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki esencji waniliowej
rodzynki
truskawki
2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody

spód:
100 g masła
1,5 paczki herbatników



Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy i studzimy.

Masło miksujemy z cukrem. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzieli ma dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i namoczone rodzynki. Do drugiej esencję waniliową.

Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając.

Na spód wykładamy masę kakaową, wyrównujemy łyżką i potem wykładamy masę jasną. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Przekładamy do lodówki...

16 komentarzy:

  1. Pięknie wygada i ma śliczną nazwę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać od razu, że ciasto rozpływa się w ustach, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomina mi torcik z zsiadłego mleka, który robiła moja Babcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak, że aż ślinka leci :) Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z chęcią taką słodkość!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, bardzo lubię ciasta warstwowe, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znam to ciasto z dzieciństwa ale sama jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ bym chętnie zjadła chociaż kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na deser. Ten jajeczny twaróg bardzo mnie zaintrygował!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajnie wygląda to ciacho, ja nie znałam takiego jeszcze ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to ciasto, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smacznie i z pewnością tak smakuje! Przepis super, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń