...cuib de viespi - gniazdo os - przepyszne rumuńskie ciasto drożdżowo maślane. Polecam a gdy jest ciepłe nie można poprzestać na jednym kawałku. Przepis znaleziony na blogu "Śnieżka gotuje" W podstawowej wersji nadzienie jest maślane i ja takie zrobiłam; ale może być też orzechowe...
1/2 kg mąki
20 gramów świeżych drożdży
2 żółtka
szczypta soli
300 gramów cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
150 gramów masła
600 ml mleka
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki, Poczekać aż zaczną pracować. Z mąki, żółtek, zaczynu i 300 ml mleka wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Masło utrzeć z 150 gramami cukru na masę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je cienko, rozsmarować na nim masę z masła i cukru. Zwinąć całość w rulon, pokroić go na kawałki o szerokości trzech centymetrów. Układać kawałki nadzieniem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, przez pierwsze 20 minut ciasto powinno być przykryte papierem do pieczenia, by góra nie przypaliła się. Resztę cukru rozpuszczamy w pozostałym mleku i zalewamy ciasto, pieczemy resztę czasu aż ciasto stanie się złote.
Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńSą idealne! Muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńNie mam piekarnika , ale chętnie takie bułeczki bym upiekła :-)
Na takie gniazdo os to ja jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńOsa zwykle źle mi się kojarzy, ale ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńa oto moja wersja tego ciasta gniazdo szerszeni http://wielkiezarcie.com/przepisy/gniazda-szerszeni-30077636 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne gniazdo !
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany :)
Wygląda tak bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOjj, chyba też nie mogłabym się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pozostaje tylko wykonać no i zjeść
OdpowiedzUsuńApetyczne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńtakie gniazdo to bym chyba zjadła w całości sama:)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności, zjadłabym teraz do kawki :-)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam cudowny smak tego ciasta :)
OdpowiedzUsuń600ml mleka? czy aby nie wkradł się błąd? bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJuż rozumiem część mleka wylewamy na ciasto, bardzo ciekawe, muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńpolecam bo na prawdę, jest bardzo smaczne...
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuń