niedziela, 27 sierpnia 2017

cuib de viespi - gniazdo os...


...cuib de viespi - gniazdo os - przepyszne rumuńskie ciasto drożdżowo maślane. Polecam a gdy jest ciepłe nie można poprzestać na jednym kawałku. Przepis znaleziony na blogu "Śnieżka gotuje" W podstawowej wersji nadzienie jest maślane  i ja takie zrobiłam; ale może być też orzechowe...




1/2 kg mąki
20 gramów świeżych drożdży
2 żółtka
szczypta soli
300 gramów cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
150 gramów masła
600 ml mleka



Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki, Poczekać aż zaczną pracować. Z mąki, żółtek, zaczynu i 300 ml mleka wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Masło utrzeć z 150 gramami cukru na masę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je cienko, rozsmarować na nim masę z masła i cukru. Zwinąć całość w rulon, pokroić go na kawałki o szerokości trzech centymetrów. Układać kawałki nadzieniem do góry na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, przez pierwsze 20 minut ciasto powinno być przykryte papierem do pieczenia, by góra nie przypaliła się. Resztę cukru rozpuszczamy w pozostałym mleku i zalewamy ciasto, pieczemy resztę czasu aż ciasto stanie się złote.



18 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :-)
    Nie mam piekarnika , ale chętnie takie bułeczki bym upiekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie gniazdo os to ja jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osa zwykle źle mi się kojarzy, ale ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. a oto moja wersja tego ciasta gniazdo szerszeni http://wielkiezarcie.com/przepisy/gniazda-szerszeni-30077636 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne gniazdo !
    przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj, chyba też nie mogłabym się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, pozostaje tylko wykonać no i zjeść

    OdpowiedzUsuń
  9. takie gniazdo to bym chyba zjadła w całości sama:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam jakie pyszności, zjadłabym teraz do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sobie wyobrażam cudowny smak tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 600ml mleka? czy aby nie wkradł się błąd? bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już rozumiem część mleka wylewamy na ciasto, bardzo ciekawe, muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. polecam bo na prawdę, jest bardzo smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smacznie, aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń