...ten deser jest przepyszny, rozpływający się w ustach. Ja go zrobię jeszcze nie raz. W planach miałam go od jakiegoś czasu; i pewnie jeszcze by tam pozostał gdyby nie to, że mleko które kupiłam okazało się kwaśne, skorzystałam z okazji i zrobiłam. Przepis z "CinCin"
1 litr mleka
1 kostka masła
0,5 litra kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki esencji waniliowej
rodzynki
truskawki
2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
spód:
100 g masła
1,5 paczki herbatników
Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy i studzimy.
Masło miksujemy z cukrem. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzieli ma dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i namoczone rodzynki. Do drugiej esencję waniliową.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając.
Na spód wykładamy masę kakaową, wyrównujemy łyżką i potem wykładamy masę jasną. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Przekładamy do lodówki...
Pięknie wygada i ma śliczną nazwę:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :))
OdpowiedzUsuńWidać od razu, że ciasto rozpływa się w ustach, mniam!!!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła :-)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi torcik z zsiadłego mleka, który robiła moja Babcia.
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że aż ślinka leci :) Bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńale pychotka!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią taką słodkość!
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię ciasta warstwowe, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńznam to ciasto z dzieciństwa ale sama jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńAleż bym chętnie zjadła chociaż kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na deser. Ten jajeczny twaróg bardzo mnie zaintrygował!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda to ciacho, ja nie znałam takiego jeszcze ...
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda wspanile! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i z pewnością tak smakuje! Przepis super, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuń