piątek, 9 lutego 2018

faworki z Lyonu...bugnes lyonnaises




...faworki, smaczne z cytrusową nutą a i dnia następnego są równie bardzo kruche. Trochę problemu miałam z wałkowaniem ciasta bo strasznie się kleiło i przy przedziewaniu faworków trochę się rwało.




170 g skrobi kukurydzianej
170 g mąki pszennej
70g masła
100 g cukru
otarta skorka z pomarańczy
szczypta soli
3 jajka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania




Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.

Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.

Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.
Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.



 Źródło: "Kuchennymi drzwiami"

17 komentarzy:

  1. Wyglądaja super a ze skórką pomarańczową muszą też świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na skrobi kukurydzianej jeszcze nie robiłam, ale jest okazja wypróbować bo poznałam już przepis. A przepisów już wiele wypróbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się udały!
    Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu.
    Dziwi mnie to niesforne ciasto, bo przepis jest sprawdzony i nie powinno tak być...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, aż szkoda nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na bardzo kruche, chętnie bym sobie takie pochrupała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, dawno nie jadłam faworków, a te wyglądają tak apetycznie... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam chrustu, a Twój kusi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Faworki <3 W tym roku nie miałam okazji niestety zjeść ani jednego :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wyśmienicie! Aż chciało by się zjeść <3

    Zapraszam na mojego bloga kulinarnego! https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować faworków z mąką kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domyślam się, że skórka z pomarańczy daje mnóstwo smaku :) Z chęcią sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faworków nigdy nie umiałam robić ale jeść to lubię :)

    OdpowiedzUsuń