czwartek, 1 lutego 2018

tort czekoladowy z likierem pomarańczowym


...szczerze polecam ten tort, a upiekłam go na 70 urodziny chrzestnego. Bardzo wszystkim smakował i zdjęcie w przekroju jest zrobione prosto ze stołu bo to był ostatni kawałek. Tort należy zrobić co najmniej 24 przed podaniem. Ja go składałam w czwartek wieczorem, jedliśmy w sobotę i świetnie przeszedł smakami. Zamiast likierem tort można nasączyć wódką z wyciśniętym sokiem z pomarańczy...





biszkopt:
5 jajek
200 g cukru pudru
3/4 szkl mąki pszennej
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao

krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
150 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
likier pomarańczowy do nasączenia
ok 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego



Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Mąkę, kakao i budyń  należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

Do rondelka przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Studzimy.
Pozostałą kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy.


Biszkopt przekrawamy na 3 części.  Blat nasączamy likierem, smarujemy dżemem pomarańczowym i wykładamy część kremu, przykrywamy drugim blatem. Nasączmy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. dekorujemy resztą kremu i np startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc...




29 komentarzy:

  1. Musiał smakować obłędnie! Uwielbiam połączenie pomarańczy i czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort jest przepiękny! Wygląda na bardzo smaczny. Zresztą składniki kremu mówią same za siebie. Bardzo często przygotowuję do tortów właśnie tego typu kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny tort. Chrzestny pewnie był zachwycony. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny jest nawet ostatni kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda fantastycznie, na pewno też smakował rewelacyjnie i szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo! Wygląda pięknie, a i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort :) musiał smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, ale jak dla mnie to w wersji bez alkoholu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym zjadła gdyby ktoś dla mnie taki pyszny przygotował :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fenomenalny, w smakach, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja poproszę ten ostatni kawałek, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majstersztyk w składzie i dekoracji - po prostu WOW! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. 3/ 4 maki pszennej to szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie! :) czekolada i pomarańcza to udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały torcik :-) oj zjadłabym taki z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ cudowne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  17. Obłędny torcik, zapisałam, bo muszę kiedyś wypróbować, moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. o Jezu ale wspaniały mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudo :) nic dodać nic ująć i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nooo piękny,a o smaku tylko mogę pomarzyć:)

    OdpowiedzUsuń