...szczerze polecam ten tort, a upiekłam go na 70 urodziny chrzestnego. Bardzo wszystkim smakował i
zdjęcie w przekroju jest zrobione prosto ze stołu bo to był ostatni
kawałek. Tort należy zrobić co najmniej 24 przed podaniem. Ja go
składałam w czwartek wieczorem, jedliśmy w sobotę i świetnie przeszedł
smakami. Zamiast likierem tort można nasączyć wódką z wyciśniętym sokiem z pomarańczy...
5 jajek
200 g cukru pudru
3/4 szkl mąki pszennej
2 budynie czekoladowe
2 łyżki kakao
krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
150 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
likier pomarańczowy do nasączenia
ok 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Mąkę, kakao i budyń należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
Do rondelka przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Studzimy.
Pozostałą kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Blat nasączamy likierem, smarujemy dżemem pomarańczowym i wykładamy część kremu, przykrywamy drugim blatem. Nasączmy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. dekorujemy resztą kremu i np startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc...
Musiał smakować obłędnie! Uwielbiam połączenie pomarańczy i czekolady...
OdpowiedzUsuńTort jest przepiękny! Wygląda na bardzo smaczny. Zresztą składniki kremu mówią same za siebie. Bardzo często przygotowuję do tortów właśnie tego typu kremy:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort. Chrzestny pewnie był zachwycony. :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest nawet ostatni kawałek :)
OdpowiedzUsuńFiuuuuuu...
OdpowiedzUsuńALE cudny!
Uroczy tort ❤💛💚😊
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda fantastycznie, na pewno też smakował rewelacyjnie i szybko zniknął :)
OdpowiedzUsuńCudowny!☺
OdpowiedzUsuńCudo! Wygląda pięknie, a i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort :) musiał smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, ale jak dla mnie to w wersji bez alkoholu:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła gdyby ktoś dla mnie taki pyszny przygotował :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity tort! Cudeńko <3
OdpowiedzUsuńFenomenalny, w smakach, które lubię :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę ten ostatni kawałek, bo wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńMajstersztyk w składzie i dekoracji - po prostu WOW! :)
OdpowiedzUsuń3/ 4 maki pszennej to szklanki?
OdpowiedzUsuńtak; juz poprawiam bo mi umknęło ;)
Usuńwygląda obłędnie! :) czekolada i pomarańcza to udane połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :-) oj zjadłabym taki z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńGenialny wypiek!
OdpowiedzUsuńAleż cudowne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńObłędny torcik, zapisałam, bo muszę kiedyś wypróbować, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńo Jezu ale wspaniały mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńWyśmienita kombinacja smaków. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie :)
OdpowiedzUsuńCudo :) nic dodać nic ująć i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNooo piękny,a o smaku tylko mogę pomarzyć:)
OdpowiedzUsuń