...faworki,
smaczne z cytrusową nutą a i dnia następnego są równie bardzo kruche. Trochę
problemu miałam z wałkowaniem ciasta bo strasznie się kleiło i przy
przedziewaniu faworków trochę się rwało.
170 g skrobi kukurydzianej
170 g mąki pszennej
70g masła
100 g cukru
otarta skorka z pomarańczy
szczypta soli
3 jajka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.
Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.
Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: "Kuchennymi drzwiami"
Prezentują się doskonale <3
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńWyglądaja super a ze skórką pomarańczową muszą też świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńNa skrobi kukurydzianej jeszcze nie robiłam, ale jest okazja wypróbować bo poznałam już przepis. A przepisów już wiele wypróbowałam:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się udały!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu.
Dziwi mnie to niesforne ciasto, bo przepis jest sprawdzony i nie powinno tak być...
ale piękne!
OdpowiedzUsuńCudowne ☺
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, aż szkoda nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo kruche, chętnie bym sobie takie pochrupała ;-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, dawno nie jadłam faworków, a te wyglądają tak apetycznie... :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam chrustu, a Twój kusi!
OdpowiedzUsuńFaworki <3 W tym roku nie miałam okazji niestety zjeść ani jednego :(
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie! Aż chciało by się zjeść <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga kulinarnego! https://bitasmietanka.blogspot.com
Muszę spróbować faworków z mąką kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że skórka z pomarańczy daje mnóstwo smaku :) Z chęcią sięgam :)
OdpowiedzUsuńFaworków nigdy nie umiałam robić ale jeść to lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńwszystko bardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń