wtorek, 22 maja 2018

biszkopt budyniowy


...piekąc biszkopt na tort  zazwyczaj dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej ale tym razem dodałam do niego dwa budynie śmietankowe. Ciasto miało fajny lekko wyczuwalny smak budyniu śmietankowego. Biszkopt budyniowy piekłam w tortownicy o średnicy 22cm i przekroiłam go na cztery krążki...





5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe




Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka)

Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia



21 komentarzy:

  1. Jaki piękny! Mój idealny przepis to pół na pół mąka pszenna i ziemniaczana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry biszkopt to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, zjadłabym samego taki żółciutki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Mąki należy wymieszać, ... jakie mąki, widzę tylko jedną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwykle piekę biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekaw jestem co teraz z niego powstanie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny! Wyrośnięty i idealnie prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez dodaje mąkę ziemniaczaną, a czasem olej, pozdrawiam i udanego ...tortu ewentualnie życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny biszkopt, muszę koniecznie zrobić, przy najbliższej okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie urósł Twój biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie piekę biszkopt ściśle według tego przepisu, wyrasta pięknie:-).

    OdpowiedzUsuń