...piekąc biszkopt na tort zazwyczaj dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej ale tym razem dodałam do niego dwa budynie śmietankowe. Ciasto miało fajny lekko wyczuwalny smak budyniu śmietankowego. Biszkopt budyniowy piekłam w tortownicy o średnicy 22cm i przekroiłam go na cztery krążki...
5 jajek
3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając.
Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy
ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego
patyczka)
Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Jaki piękny! Mój idealny przepis to pół na pół mąka pszenna i ziemniaczana.
OdpowiedzUsuńDobry biszkopt to podstawa :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!☺
OdpowiedzUsuńJejku, zjadłabym samego taki żółciutki :)
OdpowiedzUsuń"Mąki należy wymieszać, ... jakie mąki, widzę tylko jedną?
OdpowiedzUsuńchodzi o mąkę i budyń
UsuńZwykle piekę biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem co teraz z niego powstanie...
OdpowiedzUsuńWspaniały biszkopt!
OdpowiedzUsuńPiękny i jaki ma kolor <3
OdpowiedzUsuńIdealny na letnie torciki :)
OdpowiedzUsuńIdealny ;-D
OdpowiedzUsuńPiękny! Wyrośnięty i idealnie prosty :)
OdpowiedzUsuńTez dodaje mąkę ziemniaczaną, a czasem olej, pozdrawiam i udanego ...tortu ewentualnie życzę :)
OdpowiedzUsuńto ja czasem roztopione masło ;)
UsuńRewelacyjny biszkopt, muszę koniecznie zrobić, przy najbliższej okazji :-)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńO jacież, ale wysoki!
OdpowiedzUsuńPięknie urósł Twój biszkopt :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę biszkopt ściśle według tego przepisu, wyrasta pięknie:-).
OdpowiedzUsuń