środa, 16 maja 2018

babka jogurtowa


...przepyszna babka jogurtowa, piekłam ją 3 razy pod rząd co mi się nie często zdarza. Polecam Wam ten przepis, ja z pewnością będę do tego przepisu na babkę jogurtową jeszcze nie raz wracała.
Jogurt jak i jajka najlepiej wyjąć z lodówki wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej...






3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju




Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem




Źródło: "Ciastkożercy.pl"

32 komentarze:

  1. Oj, uwielbiam takie proste ciasta- cytryna i jogurt to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, uwielbiam babki, a takie z lukrem najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo prosta w przygotowaniu, koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, jak złoty puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babeczka! Bardzo lubię ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę duży kawałek, już wiem, że by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna :-) uwielbiam baby jogurtowe ponad wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością świetna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię jogurtowe babki, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała :D Uwielbiam takie puszyste, wilgotne ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały!
    Na pewno porwę ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie wilgotne babki, a tak właśnie tą sobie wyobrażam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda na bardzo apetyczne, wilgotne i bardzo puszyste, pycha ;-D

    OdpowiedzUsuń
  14. A mnie nie wyszła :(, zakalec.

    OdpowiedzUsuń
  15. W "bundt pan" pieczemy?
    Można upiec w foremce 23cm X 23cm?
    Z budyniem - to chodzi o wlozenie proszke (nie przygotowany budyn, prawda?)
    A jezeli nie mamy jedno opakowanie budynie? Czy jest cos innego ktore zadziala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można upiec w takiej formnie
      dodajemy proszek budyniowy jak nie ma 2 można dac jeden

      Usuń
    2. a jak nie mamy budyniu...?

      Usuń
  16. to można dać 4 łyżki skrobi ziemniacznej bądź kukurydzianej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietna jestes ze tak szybko odpisujesz. Dziekuje Ci bardzo. Dam znać jak smakowało ciasto jutro lub pojutrze. Mam zamiar upiec i zabrać na spotkanie "śniadaniowe". Myślisz że takie ciasto pasuje?

      Usuń
    2. :) prosze dac znać. Mam nadzieję ze będzie smakowało ja bardzo lubię to ciasto i u nas znika w kilka chwil

      Usuń
    3. Zrobiłam przy użyciu własnej mieszanki mąki w naczyniu 23cm x 23cm i wyszło piękne. Zaraz dam rodzicom na spróbowanie, a jutro będzie ostatecznym testem!

      Usuń
    4. cieszę się że smakuje ;) to też jedno z moich ulubionych ciast

      Usuń
    5. A jak Pani myśli czy budyń czekoladowy będzie tu pasował czy lepiej jednak skrobia?

      Usuń
    6. zdecydowanie skrobia

      Usuń
    7. Dziękuję. Już ją jemy :) Zrobiłam ze skrobią i jest pyszna. Dodałam skórkę z eko cytryny i ten dodatek polecam, nawet z dwóch.
      Dziękuję za przepis i porady. Pozdrawiam
      Justyna

      Usuń
  17. Wszystkie ciasta czy to z jogurtem, kefirem, śmietaną wychodzą mi zakalce :-(
    Te wygląda przepysznie, ale wiem że i tak mi nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkie ciasta czy to z jogurtem, kefirem, śmietaną wychodzą mi zakalce :-(
    Te wygląda przepysznie, ale wiem że i tak mi nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń