...kurczaka z mieszanką tandoori robiłam już wielokrotnie i zapewniam; że tak przyrządzony jest bardzo aromatyczny i
soczysty dzięki jogurtowej marynacie. Kurczaka a w zasadzie udka bo tym razem takowych użyłam podałam z kuskusem...Przepis mieszankę tandoori kiedyś podawałam i możecie znaleźć tutaj "Tandoori masala"
6 udek
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka soli
2 łyżki papryki w proszku
2 łyżki tandoori masala
2-3cm świeżo startego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka soli
2 łyżki papryki w proszku
2 łyżki tandoori masala
2-3cm świeżo startego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
Z podanych składników robimy marynatę mieszając wszystko razem w misce.
Do marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 4 godz a najlepiej przez noc.
Mięso najlepiej jest grilować. Ja z racji tego iż mam zepsuty grill piekłam w piekarniku ok 30-40 min w 160st
Źródło: "Co do jedzenia"
Muszę przygotować taką marynatę. Zajrzałam na Twój wpis z przepisem na mieszankę tandoori i z niego skorzystam:)
OdpowiedzUsuńJa też robię często to danie! Kurczaczek pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle kolory... mmmm bajka:)
OdpowiedzUsuńBardzo chrupiące i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńKurczaczek wyszedł bardzo smakowicie :) Uwielbiam dania kuchni indyjskiej, chociaż z ostrością raczej umiarkowaną. Masalę również robię sama. Kiedyś dostałam przyprawy prosto z Indii i zachwycałam się ich świeżością, z goździków można było wyciskać palcami olejek.
OdpowiedzUsuńJaki pyszny kurczak!
OdpowiedzUsuńPyszny ten kurczak :-)
OdpowiedzUsuńSuper danie, na pewno pyszne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńChętnie poczęstowała bym się kawałkiem takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńAle ten kurczak musi dobrze smakować, aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam ochotę na kurczaka na obiad. Już wiem którego przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńTen kurczak pełen aromatów jest idealny na letni obiad!
OdpowiedzUsuńDanie niby proste, a takie egzotyczne :)
OdpowiedzUsuńKurczak wyszedł soczysty i aromatyczny.
OdpowiedzUsuńZ braku kozieradki w sklepie, nie mogłam przyrządzić mieszanki tandoori, zastąpiłam ją garam masalą.
Jak dostanę kozieradkę, zrobię wersję zgodną z tym przepisem.
cieszę się że smakował ;)
UsuńUwielbiam ten przyprawę, mięso nią przyprawione smakuje wyśmienicie ;-)))
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że zgłodniałam od patrzenia ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje! Pięknie przyrumieniona skórka :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł.
U mnie pieczony kurak zawsze się sprawdza...
:)