...drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast, zawsze do drożdżówki chętnie wracamy. Jako, że pojawił się już rabarbar to moja dzisiejsza propozycja właśnie na drożdżowe z rabarbarem...
70 g świeżych drożdży
4-4,5 szklanek mąki pszennej2 całe jajka
3 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
0,5 szklanki oleju
ziarenka z polowy laski wanilii
szczypta soli
rodzynki
rabarbar
Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę
Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)
Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Majowa klasyka - uwielbiam :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze rabarbaru nie spotkałam :(, dlatego z wielką przyjemnością porywam kawałek:) uwielbiam drożdżowe ciacho,a z rabarbarem to już musowo!
OdpowiedzUsuńMoja miłość do drożdżowca jakiś czas temu wróciła, ale z rabarbarem dawno nie piekłam. Lubię słodkie ciasta przełamane kwaśnymi dodatkami, więc Twój wypiek jak najbardziej wpisuje się w moje smakowe gusta:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić i jeść ciasta drożdżowe. Twoje wygląda bardzo pysznie mniamm.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam rabarbaru :) Ten przepis bardzo mi się podoba a i zdjęcie jest piękne.☕
OdpowiedzUsuńmam w planie upiec, ale jeszcze u mnie w sklepach nie było rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤ też za mną chodzi drożdżowe ale wczoraj padło jednak na muffinki i kruche z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńSmak prosty ale niezapomniany :)
OdpowiedzUsuńOoo, to już jest rabarbar? I placek pyszny :)
OdpowiedzUsuńu rodziców w ogrodzie mnóstwo rabarbaru ;))
UsuńCiasto drożdżowe z rabarbarem to podstawa :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało!
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Właśnie się podobnym zajadam ;)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie i lekko się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, już je lubię ;-)))
OdpowiedzUsuńPyszny, takie delikatny i puszysty :-)
OdpowiedzUsuńMój ukochany☺
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńChce się natychmiast takie upiec...
Super, uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńdawno drożdżowego nie robiłam
OdpowiedzUsuńPyszny na pewno;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny wyszedl☺️
OdpowiedzUsuńpyszności ! uwielbiam rabarbarowy sezon!
OdpowiedzUsuń