czwartek, 21 czerwca 2018

sernik wykwintny z domowo warzonego sera...


...sernik jest przepyszny upiekłam go z sera warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy.  Z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny, wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać. 







twaróg:
2 litry mleka
0,5 litra kwaśnej śmietany
2 jajka
   
spód:
100g pokruszonych herbatników
20g masła

masa serowa:
ser
0,5 szklanki cukru
4 jajka
70g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
szczypta soli
rodzynki
sok z połowy cytryny


 

Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.

Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.

Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st. 





22 komentarze:

  1. Wspaniały sernik! Wygląda naprawdę wykwitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z domowego sera musi byc rewelacyjny☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, sernik to moje ukochane ciasto, w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele lat temu, gdy żyli moi mieszkający na wsi Dziadkowie, często przygotowywałam "swojski" twaróg. Żaden kupiony w sklepie nie może się z nim równać. Sernik musi być rewelacyjny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, sernik z prawdziwego sera jest na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieszkam niedaleko bazaru, na którym można kupić prawdziwe wiejskie mleko. Nawet nie wiesz, jak bardzo spodobał mi się Twój pomysł na swojski twaróg. Sernik prezentuje się idealnie ❤💚💛💙

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienicie się prezentuje! Skusiłabym się na kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik wygląda fantastycznie, a pomysł z własnym twarogiem niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny sernik, podziwiam za samodzielnie zrobiony twaróg :) Mam na osiedlu nawet mlekomat z prawdziwym wiejskim mlekiem, ale jakoś zawsze odkładam robienie twarogu na później :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mega pysznie wygląda ten serniczek :) Z chęcią zjadłabym kawałeczek lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny!
    Wyobrażam sobie jego smak...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio mama zrobiła sernik dla mnie, specjalnie bez spodu, połowę zjadłam sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyśmienity, na pewno rozpływa się w ustach ;-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję wspaniałego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczny, to jest prawdziwy sernik <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pyszny, szkoda, że mój mąż nie jest sernikowy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam serniki. Twój mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń