...sernik jest przepyszny upiekłam go z sera warzonego w domu z wiejskiego
mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy. Z cukrem trzeba
uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny, wiec lepiej
dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.
twaróg:
2 litry mleka
0,5 litra kwaśnej śmietany
2 jajka
spód:
100g pokruszonych herbatników
20g masła
masa serowa:
ser
0,5 szklanki cukru
4 jajka
70g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
szczypta soli
rodzynki
sok z połowy cytryny
2 litry mleka
0,5 litra kwaśnej śmietany
2 jajka
spód:
100g pokruszonych herbatników
20g masła
masa serowa:
ser
0,5 szklanki cukru
4 jajka
70g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
szczypta soli
rodzynki
sok z połowy cytryny
Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.
Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.
Wspaniały sernik! Wygląda naprawdę wykwitnie :)
OdpowiedzUsuńZ domowego sera musi byc rewelacyjny☺
OdpowiedzUsuńMmmm, sernik to moje ukochane ciasto, w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńWiele lat temu, gdy żyli moi mieszkający na wsi Dziadkowie, często przygotowywałam "swojski" twaróg. Żaden kupiony w sklepie nie może się z nim równać. Sernik musi być rewelacyjny w smaku:)
OdpowiedzUsuńO, sernik z prawdziwego sera jest na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńMieszkam niedaleko bazaru, na którym można kupić prawdziwe wiejskie mleko. Nawet nie wiesz, jak bardzo spodobał mi się Twój pomysł na swojski twaróg. Sernik prezentuje się idealnie ❤💚💛💙
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie się prezentuje! Skusiłabym się na kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda fantastycznie, a pomysł z własnym twarogiem niesamowity :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie 😍
OdpowiedzUsuńPyszny sernik, podziwiam za samodzielnie zrobiony twaróg :) Mam na osiedlu nawet mlekomat z prawdziwym wiejskim mlekiem, ale jakoś zawsze odkładam robienie twarogu na później :)
OdpowiedzUsuńMega pysznie wygląda ten serniczek :) Z chęcią zjadłabym kawałeczek lub dwa :)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jego smak...
Ostatnio mama zrobiła sernik dla mnie, specjalnie bez spodu, połowę zjadłam sama ;)
OdpowiedzUsuńWyśmienity, na pewno rozpływa się w ustach ;-D
OdpowiedzUsuńGratuluję wspaniałego sernika!
OdpowiedzUsuńSerniczek pięknie wypieczony!
OdpowiedzUsuńFantastyczny, to jest prawdziwy sernik <3
OdpowiedzUsuńTen sernik musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, szkoda, że mój mąż nie jest sernikowy ;-)
OdpowiedzUsuńKocham serniczki!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Twój mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuń