czwartek, 7 sierpnia 2008

Coxinha- brazylijskie kotleciki



...brazylijskie kotleciki z kurczaka. Pyszne, delikatne ,rozpływają się w ustach. Tak  sobie myślę, że dobry byłby do nich czerwony barszczyk. Przepis Kasi z „GP” 





3 pojedyncze  piersi kurczaka
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku
6 łyżek masła
2 kostki bulionu drobiowego
sól ,pieprz
3 szklanki mąki
25 dag kremowego twarożku
pół pęczka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
2 jajka
tarta bułka
tłuszcz do głębokiego smażenia

 



Wkładamy do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy, aż kurczak będzie miękki. Wyjmujemy mięso i drobniutko je kroimy (Ja podobnie jak autorka  zmieliłam mięso w blenderze ,żeby było szybciej) dodajemy natkę lub szczypiorek ,serek, sól, pieprz i mamy gotowy farsz.. Odmierzamy i gotujemy 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszając gotujemy około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmujemy z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodajemy dwa żółtka i zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wałkujemy ciasto do grubości 1/2 cm i wycinamy kółeczka (np. szklanką). Na każdym układamy trochę farszu. Brzegi kółeczek sklejajmy mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka, można też zrobić w kształcie pierożków. Panierujemy w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smażymy 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając. Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. delicious. ^^;D

    OdpowiedzUsuń