... przepis ze strony. Ciastka są słodkie ale bardzo dobre, smakują jak egipskie słodkości.
składniki:
10 dag wiórków kokosowych
2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
20 dag masła
na syrop:
2 szklanki cukru ( ja dałam 1,5 szkl)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki.
Wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńto jest smak moich ubiegłorocznych wakacji :-)
OdpowiedzUsuńale to musi być słodkie :) i pyszne :)
OdpowiedzUsuńYeya... alez ci wyszlo - niby latwe ale mi za nic nie chcialo na 'miekko' wyjsc. W krajach Maghrebu nazywaja te ciacho Kalb el-Luz, co znaczy 'serce migdała'. Mam nadzieje ze smakuje tak samo jak wyglada- apetycznie.
OdpowiedzUsuńojjj udało się i bardzo smakowało i często powtarzam
OdpowiedzUsuńWitaj Izoo
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie bo wreszcie zalapalam o co w tym ciescie chodzi -wczorajsze wyszlo rewelka! Powiedz tylko ile czasu ten syrop gotujesz bo obawiam sie z emoj byl za gesty.
Oczywiscie nie jest to Kalb el-louze , jak blednie sadzilam, choc skladniki prawie identyczne :).
Pozdrawki
Sarciu ja gotuję tak czekam aż woda się zagotuje wsypuje cukier i mieszam gotując aż się rozpuści..... a cukier staram się kupować jak najdrobniejszy bo kiedyś jakiś dziwny miałam że mieszałam mieszałam i długo się rozpuszczał
OdpowiedzUsuńa na jaką blachę są te ilości składników?
OdpowiedzUsuńblaszkę miałam 29x24cm....pozdrawiam
OdpowiedzUsuń