...pyszna sałatka gros. U mnie wszyscy ja bardzo lubią , można jeść samą albo z pieczywem. Czasem robię ja nieco inaczej zamiast ryżu daje kapustę pekińską, ale zdecydowanie bardziej smakuje mi z ryżem. Przysięgam, że pycha!!!
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
2 torebki ryżu
ogórki konserwowe
5 jajek
cebula
majonez
ketchup
przyprawa do gyrosa
Ryż i jajka oczywiście gotujemy.Filety kroimy w drobniutką kosteczkę, posypujemy przyprawą do grosa i smażymy.Kiedy się usmaży wykładamy na papierowy ręcznik. Następnie układamy warstwami w misce takiej nieco głębokiej.Ogórki pokrojone w plasterki kładziemy na samo dno by przykryć spód, na to kładziemy warstwę ryżu, następnie rozsmarowujemy ketchup. Na ketchup kładziemy cieniutko pokrojone jajka w kostkę lub plasterki,smarujemy majonezem. Na majonez dajemy cebulę też cienko pokrojoną (cebule można sparzyć wrzątkiem) na cebulę ryż, ketchup,filety z kurczaka, na to dajemy ryż i smarujemy majonezem.I koniec.Odstawiamy na godzinkę- dwie do lodówki. Sałatkę nabieramy od samego spodu żeby ogórki tez znalazły się na talerzu.
Bardyo fajna sałatka :) Z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuńSmaczna jak ją zobaczyłam w internecie to mi ślinka poleciała!!!
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze gyros je się właśnie z pekińska ale spróbuje kiedyś z ryżem ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszny ;)
ja z kapustą pekińską robię przeważnie latem
OdpowiedzUsuńta sałatka jest pyszna...uwielbiam salatki z ryzem i do tego przyprawa gyros...pychota:)
OdpowiedzUsuńTa sałatka gyros jest pyszna. Zrobiłam ją wczoraj dla rodzini i rozeszła się jak świeże bułeczki ;-)
OdpowiedzUsuńAsiu...;) fajnie że Ci smakowała tym komentarzem mi o niej przypomnialaś musze znów ją zrobić;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda ta sałatka :-) nadaje się na odświętne danie :-) Ja często robię ją jako dodatek do dań grillowych.
OdpowiedzUsuńRobiłam już różne wersje tej sałatki, ale po wczorajszym wypróbowaniu stwierdzam, że taka wersja jest najlepsza. Ja dodałam jeszcze kukurydzę i pekińską i wyszła przepyszna.
OdpowiedzUsuńŻaneta...dziekuję za komentarz i cieszę się że smakowała ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń