czwartek, 1 stycznia 2009

sałatka gyros z ryżem....

 

 

...pyszna sałatka gros. U mnie wszyscy ja bardzo lubią , można jeść samą albo z pieczywem. Czasem robię ja nieco inaczej zamiast ryżu daje kapustę pekińską, ale zdecydowanie bardziej smakuje mi z ryżem. Przysięgam, że pycha!!!

 

 

 

 

Składniki:
podwójny filet z kurczaka
2 torebki ryżu
ogórki konserwowe
5 jajek
cebula
majonez
ketchup
przyprawa do gyrosa

Ryż i jajka oczywiście gotujemy.Filety kroimy w drobniutką kosteczkę, posypujemy przyprawą do grosa i smażymy.Kiedy się usmaży wykładamy na papierowy ręcznik. Następnie układamy warstwami w misce takiej nieco głębokiej.Ogórki pokrojone w plasterki kładziemy na samo dno by przykryć spód, na to kładziemy warstwę ryżu, następnie rozsmarowujemy ketchup. Na ketchup kładziemy cieniutko pokrojone jajka w kostkę lub plasterki,smarujemy majonezem. Na majonez dajemy cebulę też cienko pokrojoną (cebule można sparzyć wrzątkiem) na cebulę ryż, ketchup,filety z kurczaka, na to dajemy ryż i smarujemy majonezem.I koniec.Odstawiamy na godzinkę- dwie do lodówki. Sałatkę nabieramy od samego spodu żeby ogórki tez znalazły się na talerzu.

10 komentarzy:

  1. Bardyo fajna sałatka :) Z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna jak ją zobaczyłam w internecie to mi ślinka poleciała!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze gyros je się właśnie z pekińska ale spróbuje kiedyś z ryżem ;)
    Naprawdę pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja z kapustą pekińską robię przeważnie latem

    OdpowiedzUsuń
  5. ta sałatka jest pyszna...uwielbiam salatki z ryzem i do tego przyprawa gyros...pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta sałatka gyros jest pyszna. Zrobiłam ją wczoraj dla rodzini i rozeszła się jak świeże bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu...;) fajnie że Ci smakowała tym komentarzem mi o niej przypomnialaś musze znów ją zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie wygląda ta sałatka :-) nadaje się na odświętne danie :-) Ja często robię ją jako dodatek do dań grillowych.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam już różne wersje tej sałatki, ale po wczorajszym wypróbowaniu stwierdzam, że taka wersja jest najlepsza. Ja dodałam jeszcze kukurydzę i pekińską i wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Żaneta...dziekuję za komentarz i cieszę się że smakowała ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń