czwartek, 12 lutego 2009

ziemniaki zapiekane w śmietanie


...fajny sposób na nieco inne ziemniaki do obiadu, ale można jeść  również jako samodzielne danie, jak kto woli...






ziemniaki
1szklanka śmietany
szczypiorek
troszkę oliwy




ziemniaki obieramy, gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy ,kroimy w plastry. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym , polewamy śmietaną i zapiekamy około 25minut w 200st. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

5 komentarzy:

  1. kamila.pychaciasta11 marca 2009 20:02

    Jejku, jakie dobre to musi być. Jurto chyba zrobię sobie na kolację, bo dzis odpada bo śmietany brak. A jaka śmietana? Mniammm.

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki zrobione i zjedzone. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie obiadów lub na kolację, tylko moje nie były takie ładne, niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sobie komencik1 kwietnia 2011 00:12

    Ja bym rozmieszala smietane z jajkiem (nawet slodka moglaby byc), cale ziemniaki przykrylabym ta mieszanka i posypala zoltym serem.

    A wlasciwie, to zrobilabym moze nawet lekki sosik bechamelowy, to znaczy:
    Troche oleju z oliwek np, rozmieszac z lyzka maki, dodac pol na pol mleko ze smietana, tak okolo szklanki, albo wiecej, wymieszac trzebaczka, zeby nie bylo grudek i zagotowac popieprzona, pocukrzona i posolana te miksturke. Po zagotowaniu, konsystencja powinna byc gestej smietany. Wbic ze dwa jajka, wymieszac trzepaczka.
    Tym polalabym owe ziemniaki, posypalabym zoltym serem i dalej zapiekalabym jak w przepisie powyzej.

    Pozdrawiam i smacznego8

    To nie krytyka, tylko inny sposob na ziemniaki. Twoje tez pyszne. Buziki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też fajny sposób...być może skorzystam jak następnym razem będę robiła....pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń