...fajny sposób na nieco inne ziemniaki do obiadu, ale można jeść również jako samodzielne danie, jak kto woli...
ziemniaki
1szklanka śmietany
szczypiorek
troszkę oliwy
ziemniaki obieramy, gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy ,kroimy w plastry. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym , polewamy śmietaną i zapiekamy około 25minut w 200st. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Jejku, jakie dobre to musi być. Jurto chyba zrobię sobie na kolację, bo dzis odpada bo śmietany brak. A jaka śmietana? Mniammm.
OdpowiedzUsuńz pewnością pyszne:)
OdpowiedzUsuńZiemniaki zrobione i zjedzone. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie obiadów lub na kolację, tylko moje nie były takie ładne, niestety:(
OdpowiedzUsuńJa bym rozmieszala smietane z jajkiem (nawet slodka moglaby byc), cale ziemniaki przykrylabym ta mieszanka i posypala zoltym serem.
OdpowiedzUsuńA wlasciwie, to zrobilabym moze nawet lekki sosik bechamelowy, to znaczy:
Troche oleju z oliwek np, rozmieszac z lyzka maki, dodac pol na pol mleko ze smietana, tak okolo szklanki, albo wiecej, wymieszac trzebaczka, zeby nie bylo grudek i zagotowac popieprzona, pocukrzona i posolana te miksturke. Po zagotowaniu, konsystencja powinna byc gestej smietany. Wbic ze dwa jajka, wymieszac trzepaczka.
Tym polalabym owe ziemniaki, posypalabym zoltym serem i dalej zapiekalabym jak w przepisie powyzej.
Pozdrawiam i smacznego8
To nie krytyka, tylko inny sposob na ziemniaki. Twoje tez pyszne. Buziki!:)
też fajny sposób...być może skorzystam jak następnym razem będę robiła....pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń