...ciasteczka pyyyszneee!!!! bardzo śmietankowe. Szybciutko się je robi i jeszcze szybciej znikają...
27 dag mąki
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 jajko (do posmarowania)
cukier kryształ (do posypania)
Z mąki, miękkiego masła, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy. Wykrawamy ciasteczka, układamy na wyłożonej papierem blasze bądź wysmarowanej margaryną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i bardzo posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku aż sie zarumienią w temperaturze 175 stopni.
kkkkkkk
OdpowiedzUsuńprzepis fantastycznyyyyyyyyyyyy muszę go wypróbować pozdro
OdpowiedzUsuńzrobilam. nic speclajnego:(
OdpowiedzUsuńrewelacja! naprawdę robi się to szybko, pięknie rosną, w środku rozwarstwione / puste - lekkie i puszyste. Grubość ciasta nawet z 5mm nie zaszkodzi - więcej się dzieje w środku, a jak ktoś lubi bardziej zarumienione, to nie przesuszą się za bardzo. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńprzepis ściągnięty z blogu - mojewypieki :/
OdpowiedzUsuńno na pewno u Doroty też jest bo na "GP" pisała że robiła.. radzę najpierw dokładnie przeczytać, a potem swoje wypociny wypisywać...;P
OdpowiedzUsuń