sobota, 31 stycznia 2009

śmietankowe gwiazdeczki



...ciasteczka pyyyszneee!!!! bardzo śmietankowe. Szybciutko się je robi i jeszcze szybciej znikają...





27 dag mąki
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 jajko (do posmarowania)
cukier kryształ (do posypania)




Z mąki, miękkiego masła, żółtka i śmietany zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy. Wykrawamy ciasteczka, układamy na wyłożonej papierem blasze bądź wysmarowanej margaryną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i bardzo posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku aż sie zarumienią w temperaturze 175 stopni. 






6 komentarzy:

  1. przepis fantastycznyyyyyyyyyyyy muszę go wypróbować pozdro

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam. nic speclajnego:(

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja! naprawdę robi się to szybko, pięknie rosną, w środku rozwarstwione / puste - lekkie i puszyste. Grubość ciasta nawet z 5mm nie zaszkodzi - więcej się dzieje w środku, a jak ktoś lubi bardziej zarumienione, to nie przesuszą się za bardzo. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis ściągnięty z blogu - mojewypieki :/

    OdpowiedzUsuń
  5. no na pewno u Doroty też jest bo na "GP" pisała że robiła.. radzę najpierw dokładnie przeczytać, a potem swoje wypociny wypisywać...;P

    OdpowiedzUsuń